Hírek

2013.05.23. 16:29

Romjaiból épül újjá az MTZ

Nagykanizsa – Évekig elhagyatva pihent a Műszaki Szakképző Iskola Erdész utcai telephelyén. Az 1964-es évjáratú MTZ 50-es traktor most az autószerelők kezei között születhet újjá, ugyanis egy szakkör keretében a Cserháti-tagintézményben elemeire bontották, hogy ismét összerakhassák.

Benedek Bálint

– A szebb napokat is megélt, tolólappal ellátott traktor valaha egy nagykanizsai gyárban teljesíthetett szolgálatot – fogalmazott a szerkezet előéletétől Bene Csaba, a Műszaki Szakképző Iskola főigazgatója.

– Azután az Erdész utcai telephelyünkre került, ahol már mellőzték, szinte gyökeret eresztett. Egészen tavaly őszig, amikor is az autószerelőink gondjaikba vehették. Ring Balázs gyakorlati oktató irányításával várhatóan már a következő tanévre szebb lesz, mint új korában – mondta.

A főigazgató szerint a fiatalok remekművét később kiállítanák a Cserhátiban, ugyanis ilyen szakköri keretek között felújított gépjármű még eddig soha nem készült az intézményben.

Bánkuti Gergő (balról), Reizner Márk,Döme Ádám, Kalmár Dániel és Bernáth Levente a Dózer becenévre hallgató MTZ 50-es főbb alkotóelemeivel (Fotó: Gergely Szilárd)

– Legalább öt réteg fényezést fedeztünk fel a traktoron – mesélte a szakkört vezető Ring Balázs gépjármű diagnosztika oktató.

– Piros, sárga, kék, szürke és egy újabb, másik árnyalatú piros réteget kellett lecsiszolni az elemekről, ám még mielőtt szétszereltük volna, beindítottuk – magyarázta a munka folyamatát. Az a kipufogóból öblösen felhördülő hang, a gépből előtörő hatalmas füstfelhő nem csak a traktornak jelentett megkönnyebbülést, hanem a fiataloknak is.

– Tudtuk, hogy képes lesz „megszólalni”, jó érzés volt hallgatni az öblös hangját, amint örömmel eregette a füstöt – mesélték az érettségit követően autószerelő szakmát tanuló fiúk.

– A lelkendezésünkkel nem lophattuk sokáig az időt, mert neki kellett állni darabonként szétszedni. Kicsit úgy éreztük magunkat, mint az amerikai autófelújítók, akik roncsból varázsolnak luxusautót. Mi most ezt a 49 éves traktort csinosítunk ki, bár nem lesz benne lapmonitor és nem kap metálfényezést sem, de így is biztosan szebb lesz, mint új korában – mondták bizakodóan. Egyelőre az MTZ romokban hever a műhelyben, a fülkéjét elszállították az autófényező műhelybe, ott szintén tanulók kezei között kapja meg majd új, tűzpiros színét.

– A hidraulikus tolólapot utólag hegesztették rá a kasztnira, ez már nem kerül vissza a traktorra – folytatta Ring Balázs.

– Amit csak lehetett, szétszedtünk, a fiúk önként vállalták az olykor izzasztó munkát, de ezen keresztül olyan tudást kapnak, amit a tankönyvekből nem lehetne megszerezni. Külön öröm számunkra, hogy nyolcan rendszeresen járnak a traktor-összeszerelő szakkörre, s alig várják a következő foglalkozást. Jelenleg valóban nem túlzottan szívderítő a látvány, hiszen az összeállítás előtt még jó néhány alkatrészt kell újjávarázsolnunk, amit nem tudunk megmenteni, azok helyett újakat szerelünk be – ismertette a folyamatot. A szakkör vezetője még hozzátette: a kábelek, az akkumulátor, a kormány és a dugattyúk elfáradtak, ám szerencsére minden alkatrészt be lehet szerezni. A traktor-összeszerelő csapat lelkes tagjai: Döme Ádám, Kalmár Dániel, Bernáth Levente, Reizner Márk és Bánkuti Gergő alig várják, hogy a következő tanévben újra felhördüljön a Dózer becenévre hallgató MTZ 50-es. Azt mindegyikőjük határozottan leszögezte, mielőtt kiállítják, egy kört mindenképpen mennek majd vele az iskola udvarán.

Ezek is érdekelhetik