Hírek

2013.05.01. 20:09

Nem kellett csonkolni

Nagykanizsa - A letenyei Székely Györgynek már üszkösödött a lába, mikor bekerült a Kanizsai Dorottya Kórház érsebészetére. Az, hogy a 63 éves férfi még ma is két lábbal áll a földön, a gyors és szakszerű orvosi segítségnek köszönhető.

Sámel József

Székely György igazán szerencsésnek mondhatja magát, kis híja volt ugyanis, hogy nem vesztette el egyik lábát. A letenyei férfi cukorbetegségéből adódóan több mint 10 éve küzd érszűkülettel, 2002-ben egyszer már megműtötték, akkor két lábujja elvesztése árán, de sikerült megmenteni a bal lábát.

- Ha őszinte akarok lenni, az első műtétet követően nem igazán tartottam be az orvosi utasításokat, nem szoktam le a dohányzásról, noha a szakorvos ezt nyomatékosan kérte - mesélte Székely György. - Nemrég aztán olvastam egy hirdetést, amiben azt állították, hogy egy speciális ultrahangos kezeléssel jelentős javulást lehet elérni az érszűkület terén. El is mentem Zalaegerszegre (nem kórházi magánrendelésre), ahol hetekig kezeltek ezzel a módszerrel, de javulás helyett csak romlott az állapotom.

- Hozzánk már vérmérgezéses állapotban került a beteg - ezt már dr. Vizsy László, a kanizsai kórház érsebész főorvosa mondta, aki hozzátette: a jobb láb vérellátása katasztrofális állapotban volt, a végtag alig kapott oxigént, így elindult az üszkösödés. - Gyorsan kellett cselekedni, a laborvizsgálatot követően érfestést végeztünk, ami a CT-berendezésnek köszönhetően pillanatok alatt kimutatta, hogy a végtag melyik részén kell beavatkozni. Kiderült, hogy a combverőér volt elzáródva, így azonnali műtétre került sor.

Székely György lábán a combverőér záródott el. A végtagot annak ellenére sikerült megmenteni, hogy már elkezdődött az üszkösödés. Fotó: Szakony Attila

Dr. Vizsy László elmondta: a műér beültetése ma már rutin beavatkozásnak számít a kanizsai kórházban, ám az üszkösödés miatt félő volt, hogy a beteg jobb végtagját térd alatt csonkolni kell.

- Szerencsére nem így történt, a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás eredményeként még ma is két lábbal állok a földön - mondta mosolyogva Székely György, aki büszkén tette hozzá: megjött a jobbik esze és a műtétet követően leszokott a dohányzásról is.

Dr. Vizsy László szerint az orvostudomány jelenlegi állása szerint az érszűkület konkrét kiváltó oka nem ismert, de számos hajlamosító tényező, mint például a magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin, dohányzás, elhízás és a stressz közrejátszik a betegség kialakulásában. A szakorvos szerint az érszűkület időben történő felismerésével és kezelésével a műtéti beavatkozás is kitolható időben.

Mindenesetre intő jel lehet, ha valakinek séta közben is fáj, görcsöl a lábikrája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!