Hírek

2013.05.30. 11:32

LADIK - Éppen csak lecsúsztak a dobogóról a Titánok

Zalaegerszeg, Pécs - A lapunkat is kiadó Pannon Lapok Társasága idén hetedszer szervezte meg a Lapot a diákoknak!, röviden Ladik országos médiaismereti vetélkedőt, melyre először jutott be az Öveges József Általános Művelődési Központ osztályának csapata, a Titánok és rögtön a negyedik helyre verekedte magát.

Varga Ibolya

Olyan iskoláról van szó, melybe főleg a környező településekről járnak be a diákok. Ökoiskola és tanulói számos tanulmányi, sport és egyéb versenyen szerepeltek sikeresen.

A versenyt az országban működő három nagy megyei napilapokat is kiadó vállalkozás, a Pannon Lapok Társasága, az Axel Springer és az Inform Média szervezte meg azzal a céllal, hogy közelebb vigye az újságokat a diákokhoz. Az általános iskolák hetedik- és nyolcadik osztályosainak öttagú csapatai vehetnek részt az összecsapásban. Az Öveges iskola most állított először csapatot a megyei versenyre. A Titánok, Farkas Vivien, Hegyi Csongor, Hollós Boglárka, Kovács Ákos és Vaspöri Dóra mindannyian nyolcadikosok és Simon József tanítja nekik a médiaismeretet, aki egyébként földrajzot és rajzot is oktat. A megyei verseny keretében először egy totót töltöttek ki, aztán remekül megoldottak egy sor otthonra adott feladatot, bekerültek a megye öt legjobb csapata közé, ahol a legfelkészültebbnek bizonyultak. Így kaptak belépőjegyet az országos döntőre, melyet a hét elején Pécsen rendeztek meg.

A két város távolsága nem elhanyagolható, szerencsére közvetlen buszjárat is közlekedik közöttük. A Titánok a több mint háromórás utat azzal töltötték, hogy még átnézték a jegyzeteiket, és egyezményes jeleket dolgoztak ki a fogalmak elmutogatására, hiszen tudták, hogy lesz ilyen feladat is.

Az érkezés napjának első programjaként a Zsolnay Kulturális Negyedbe mentek el. A régi gyárban Gégény Edit idegenvezető kalauzolta őket. Megismerték a különböző épületek hajdani szerepét, történeteket hallgattak a család tagjairól. A kerámiakészítés különböző korszakait a Gyugyi-gyűjteményben követhették. A sétát a planetáriumban zárták, ahol dr. Nagyváradi László csillagász vezetésével ismerhették meg azt az égboltot, amit a fényszennyezés miatt ma már nem láthatunk, valamint a rajta lévő a bolygókat, csillagokat. A berendezésekkel olyan élményt szerezhettek, mintha a űrutazáson vennének részt. Megtudhatták azt is, hogy nem alaptalan dolog marslakókról beszélni, hiszen aminosavakat találtak a bolygó kutatása során, de a Nap elpárologtatta a felszíni vizeit, megszüntetve ezzel az élet lehetőségét is. A Földre is hasonló sors vár, de nem kell nyugtalankodni, addig még eltelik néhány milliárd év. Azt is elmondta a csillagász, hogy kedden hajnalban egy kisebb meteorraj közelíti meg a bolygónkat és hajnalban érmes nézi az égboltot, hogy kívánjunk valamit a hulló csillagok láttán. Az ég sajnos borult volt és így a csapatok csak a tudásukra számíthattak, nem vitte előre őket az elmormolt kívánság.

A bemutatkozás előtt a csapatok ellátogattak a Zsolnay Kulturális Negyedbe, ahol előbb porcelánokat néztek, majd csillagászati előadást hallgattak. Fotó: Varga Ibolya

A hétfői napot a csapatok bemutatkozásával zárták. A tizenöt megyét képviselő fiatalok egy -egy otthon begyakorolt, legfeljebb öt percig tartó produkció keretében mondták el mindazt, amit fontosnak tartanak magukról megemlíteni. A Titánok nemcsak Zalaegerszeg, hanem öt környező település röpke jellemzésével léptek fel. Hoztak magukkal egy táblát is, melyre felrajzolták a kistérség térképét és a lakóhelyeik címerét is. Bár ezek a produkciók remekül sikerültek, a zsűri nem pontozta őket, hanem a másnapi versenyen mindegyik műsorszámmal kapcsolatban feltettek egy-egy kérdést, amit meg kellett válaszolniuk. Bár jegyzetelni is lehetett a produkciók alatt, egyetlen csapat sem oldotta meg hibátlanul ezt a feladatot.

Első este rövid produkcióval mutatkoztak be a csapatok, a Titánok nemcsak Zalaegerszeget említgették, hanem még öt  közeli települést. Fotó: Varga Ibolya

A műsorok utánra és reggelre is volt még más teendőjük a versenyzőknek. Érkezéskor mindenkinek egy színt kellett húznia, ennek megfelelő pólót kaptak a kísérő tanáraikkal együtt, amit a program egésze alatt viseltek, hogy könnyen megkülönböztessék egymástól a csapatokat. A Titánok halványsárga mezbe öltöztek. Még a színválasztás idején kaptak egy csomagot, melyben a tizenöt megyei lap egy-egy példánya szerepelt. Ezeket is tanulmányozniuk kellett, hiszen a keddi versenyen az egyik, csöppet sem könnyű feladat az volt, hogy mindegyik lapból feltettek egy kérdést, melyre válaszolniuk kellett. Ekkor már nem tarthatták maguknál az újságokat, a memóriájukra voltak kíváncsiak. Ezt a feladatot sem sikerült senkinek hibátlanul megoldania.

A verseny zsűrijében a három lapkiadó képviselői foglaltak helyet, ők készítették el a feladatsort is, amit szigorúan titokban tartottak, csak a típusát árulták el, hogy könnyebb legyen felkészülni. A csapatok fogadásától a búcsúztatásukig a legtöbbször Kovács Nikolettel találkoztak, aki az Axel Springer projektmenedzsere, Rajta kívül Aradi Virág, a Pannon Lapok Társasága központi marketing részlegének munkatársa, Kovács Zsolt, a Hajdú-bihari Napló főszerkesztő-helyettese és Leszkó Tamás, az Axel Springer Békés megyei terjesztési vezetője vett részt a zsűri munkájában. A műsorvezető Finta Viktor, a Tolnai Népújság szerkesztője volt.

A versenyen összesen nyolc feladatot kellett megoldaniuk a csapatoknak, a negyedik után kaptak egy negyedórás szünetet, hogy ki tudják nyújtóztatni a tagjaikat. Különböző nehézségűek voltak a feladatok. Töltöttek ki totót, amiben már nagy gyakorlatuk volt és a szerencsésebbek azokra a kérdésekre is jól tippeltek, melyekben nem voltak biztosak. Az egyik rázósabb felkérés szerint egy teljes sportoldalt készítettek el, melyhez a képeket is be kellett jelölniük, a cikkeket pedig beírták. Itt a tartalmat és a formát egyaránt értékelték. Nem volt könnyű az sem, amikor három feldarabolt képet kellett összerakniuk, a személyeket megnevezniük és végül egy rövid hírt írniuk az egyik képhez. Előre megadott, ritkán használt szavakból apróhirdetést fogalmaztak. Viszonylag könnyűnek látszik az activity, aminek keretében a diákélettel vagy a sajtóval kapcsolatos fogalmakat mutogatták el. A Titánok közül Vaspöri Dóra vállalta a mutogatást. A fotózás és a képaláírás-készítés kitalálása volt a feladatuk, amit az erre adott időn belül megoldottak. Az utolsó körben a rádió számára dolgoztak. A megyei lapban is megjelentetett programot kellett népszerűsíteniük. Ezt is remekül vették.

Átfogó ismereteket  igényelt  a sportoldal elkészítése, mindnyájan dolgoztak vele: Vaspöri Dóra, Farkas Vivien, Kovács Ákos, Hegyi Csongor, Hollós Boglárka. Fotó: Varga Ibolya

Az eredményhirdetésig kaptak egy kis szünetet és ekkor fogyaszthatták el az ebédet is. A csapattagokról kiderült, hogy mindannyian gimnáziumba és azon belül nyelvi előkészítő osztályba mennek tovább. Aki eddig főként angolt tanult, az német, akinek a német volt a tantárgya, az angol nyelvet szeretné alaposabban megtanulni. Mindannyian jól tanulnak és már számos tanulmányi versenyen bizonyították, hogy használni is tudják a megszerzett ismereteiket. Van köztük olyan, aki már nyelvvizsgát is tett és többen a magyar irodalmat és a nyelvtant is jobban ismerik a korosztályuk átlagánál. Egyikük sem tudja pontosan, hogy mi szeretne lenni, de ez manapság nem ritka dolog. Az a szándékuk, hogy minél többféle tevékenységgel megismerkednek és majd öt-hat év múlva döntenek arról, melyik is tetszene nekik.

A három feldarabolt képet összeragasztották, megnevezték, hogy kiről készültek, majd  rövid hírt írtak hozzá Hegyi Csongor,  Hollós Boglárka, Vaspöri Dóra, Farkas Vivien és Kovács Ákos. Fotó: Varga Ibolya

Az eredményhirdetés előtt Póré László az Új Dunántúli Napló főszerkesztője, aki már az érkezéskor köszöntötte őket, elmondta, hogy a nyomtatott sajtót már többször elsiratták és teszik ezt napjainkban is, de a megyei napilapok népszerűsége is bizonyítja, hogy ma is szükség van rájuk. Az emberek jelentős részének életéhez hozzátartozik az, hogy kézbe fogja az újságot és ebből tájékozódjon rendszeresen a környezetében történtekről. A néhány évtizede megjelent televízió sem hódította el az újságok közönségét, az online és a digitális kiadások fiatalabbak, de egyelőre a szerepük is más, jobban kihasználják azt hogy azonnali kétoldalú kapcsolatot tudnak kialakítani és helyben lehetnek a történésekkor. Reményét fejezte ki, hogy a vetélkedőn résztvevő diákok nemcsak megismerték a lapkészítés titkait, a műfajokat, hanem a jövőben is haszonnal forgatják az újságokat és annak is örül, ha a középiskolásoknak szervezett sajtóismereti programban kamatoztatják tovább az eddig megszerzett ismereteiket. A versenyen annyira jól szerepeltek a csapatok, hogy az első három helyezés után, tizenkét negyediket adtak ki. Így a Titánok is éppen csak lecsúsztak a dobogóról. Az értékelésből kiderült, hogy mégis volt egy csapat, a mezőberényi lányoké, akik Békés megyét képviselték, amelyik már a verseny első részében kis előnyre tett szert, amit végig meg tudott őrizni. A Hajtsatok csapat 72 ponttal szerezte meg az első helyet. A második HajdúBihar megye Eper Jam nevű diáktársasága 68 ponttal, a harmadik a veszprémi Naplopók 66 ponttal. Az első három helyezett iskolájának alapítványi számlájára kétszázötvenezer, kétszázezer, illetve százötvenezer forintot utalnak át a verseny szervezői.

Az első három helyezett csapat és felkészítő tanáraik, a táblán az az összeg látható, amit majd átutalnak az iskolai alapítványuknak. Fotó: Varga Ibolya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!