Hírek

2013.05.24. 14:43

Ítélkezni könnyebb

A két sztorinak nincs sok köze egymáshoz, legfeljebb annyi, hogy különc magyarok teljesítménye a magva mindkettőnek.

Horváth A. Attila

A korábbi hírnek, ByeAlex eurovíziós helyezésének én tényleg örültem, még úgy is, hogy az egész dalfesztiválról csak a kínosan túladagolt giccs és a fejlődésképtelen europopzene élvezhetetlensége jut eszembe, ráadásul a Kedvesem állítólagos költői magaslataira sem bírtam rálelni (bizonyára nincs fülem hozzá). Az viszont tetszik, hogy az ellendrukkereknek, az irigységét hisztirohamokkal szemléltető A-kategóriás hazai celebkasztnak sikerült fricskát mutatni: most már "papír" is van róla, hogy ez a kissé fura srác semmivel nem kevesebb arcban terebélyes riválisainál.

Persze lehet, hogy neki így is csak 15 perc hírnév jut, a másik - igencsak szomorú - hír főszereplője viszont jó eséllyel legendává lesz. Erőss Zsolt - Kiss Péterrel együtt tűnt el a Himalájában - hazánk legismertebb és legeredményesebb hegymászója, afféle "szent őrült", aki az égi intések (elvesztette lábát) és a családi háttér (két gyermeke és felesége várta haza) ellenére sem változtatott életvitelén, nem kötött kompromisszumot. Sportemberi teljesítménye vitathatatlan, mégis érték kemény kritikák. Nevezték önzőnek, felelőtlennek és a sors állandó kísértését is szemére vetették, ugyanakkor sikereivel (például első magyarként ért fel a világ tetejére), kitartásával példaképpé vált.

Mint említettem, nincs metszéspontja a két történetnek, hacsaknem a konklúzió: túl könnyen ítélkezünk mások felett. Pedig a sikerekben osztozni sem volna nehezebb.

Ezek is érdekelhetik