Hírek

2013.05.16. 12:38

Balatoni Korona Keszthelyen is?

Keszthely - Helyi pénz bevezetéséről esett szó szerdán, a keszthelyi önkormányzat soron kívüli ülésén. A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy tárgyaljon a Balatoni Koronához csatlakozásról.

Szabó Judit

A városvezetés a pénz kibocsátójával és helyi vállalkozókkal fog egyeztetni a helyi pénz bevezetéséről.  A Balatoni Korona egy pénzhelyettesítő utalványrendszer, amelyet  hét Veszprém megyei település  hívott életre a helyi gazdaság védelme érdekében. Kizárólag helyi kereskedőknél és szolgáltatóknál lehet használni, s aki ezzel fizet, kedvezményt kap az elfogadóhelyeken. A veszprémi rendszerben munkabéren kívüli juttatásként is adható. Használatával mindenki támogathatja a munkahelyek megtartását, a gazdaság stabilizálását. A kutatások szerint ugyanis minden helyben elköltött száz forintból hetven  elhagyja az adott térséget, amennyiben forintban fizetünk, írják a Balatoni Korona honlapján. Előnyeként említik azt is, hogy  előzetes számítások szerint  egy helyi utalvány körülbelül  tizennégyszer gyorsabban forog, mint a nemzeti fizetőeszköz.

A keszthelyi belváros. A helyi vállalkozók egy része szinte élet-halál harcot vív a megmaradásért. Fotó: ZH-archív

- Velünk erről még  senki nem egyeztetett, de ez nem jelenti azt, hogy ne tetszene az ötlet - fogalmazott Bubla Zoltán, a Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja Egyesület elnöke.  - Úgy tudom, hogy Sopronban és Füreden is jó működik a helyi pénz rendszere, szerintem Keszthelyen is jól működhet. Jól jöhet a belvárosi kereskedőknek is, hiszen a keszthelyi belváros részben kiürült a multik miatt, sok vállalkozó szinte élet-halál harcot vív a megmaradásért. Jövő héten minden bizonnyal  szóba kerül a Balatoni Korona a vállalkozók klubjában.

- A vállalkozóknak biztosan segítene a helyi pénz - vélekedett Kiss Gyula, a Mozaik fürdőszoba szakáruház résztulajdonosa és ügyvezetője. - Nem kis költség egy ilyen rendszert bevezetni és működtetni, de talán még a belvárosi kis üzleteket is ki tudná mozdítani az állóvízből. Én látok benne fantáziát.  A multik megjelenése nagyon sok vásárlót elvont a helyi vállalkozásoktól, ezt mi is tapasztaljuk az üzletünkben. Sajnos annyi mindennel csábítják a vásárlókat, hogy nehéz velük versenyre kelni, bár én a saját területemet érintően már kiismertem a trükkjeiket, tisztában vagyok vele, miért tudnak olcsóbbak lenni. A Mozaik-áruház esetében már egy 10-15 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedés döntő segítség lenne, szerintem ezt előmozdíthatja a helyi fizetőeszköz bevezetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!