Hírek

2013.05.09. 19:19

Az erdészettel kapcsolatos előítéleteket akarják eloszlatni

Maróc - Nekem ez a madár tetszik a legjobban, mert olyan szép sárga! - bökött lelkendezve a csicsörke fotójára az erdőn-mezőn élő madarakat fényképeken bemutató tablón a becsehelyi iskola elsőse, Csalló Petra. Másnak a nagy fakopáncs tetszett, de a legnagyobb sikert a szemétgyűjtésért kapott túrórudi aratta.

Horváth-Balogh Attila

Példaértékű programot indított egy letenyei vállalkozás, mely erdei iskola keretében ismertetné meg a gyerekekkel az erdészek munkáját, illetve erősíteni szeretné a nebulók környezettudatos gondolkodását is. Első alkalommal a becsehelyi általános iskola elsősei (a képen Koltai Dominika) jártak a maróci erdőben, mely nagyon tetszett nekik. Fotó: Szakony Attila

A kis elsősök jeleskedhettek a madárhangok felismerésében is, foghattak a kezükbe valódi szarvasagancsot és vaddisznóagyarat, felmászhattak magaslesre, ahonnét távcsővel vethettek pillantást a környékre, megtudták, mi minden készülhet fából és megtanulhatták továbbá, hogy a természetben nincs szemetelés. Ja, és dögönyözhették Tóbiást, a 8 esztendős szálkásszőrű tacskót, akinek lelkét láthatóan megviselte a hirtelen jött népszerűség. Mindezt egy körülbelül kilométer hosszúságú rövidke túrán a maróci erdőben, ahol egy magánvállalkozás szervezett a nebulóknak egynapos erdei iskolát.

- Cégünk, a 6x6 Trans Kft. és leányvállalata, a JBH Magánerdészet Kft. fő profilja az erdőgazdálkodás és hozzá kapcsolódóan a vadgazdálkodás, a faanyagszállítás és az elsődleges fafeldolgozás - bocsátotta előre a programot szervező letenyei vállalkozást képviselő Ritka Szabolcs erdész. - Azt tapasztaljuk, hogy a társadalomban sajnos, hibás sztereotípia él az erdészek munkájáról. Sokan azt gondolják, hogy az erdész csak a fák kivágásával foglalkozik, holott ez nem igaz, a mi dolgunk a kivágottak helyére új fák ültetése, azok gondozása is. Ezt szeretnénk tudatosítani a fiatalabb korosztály tagjaiban és környezettudatos gondolkodásmódra is ösztönöznénk őket, innét jött az ötlet, hogy első alkalommal erdei iskolát szervezzünk - most a becsehelyi suli diákjainak. Bízunk benne, hogy lesz folytatás.

A becsehelyi elsősök láthatóan igen jól érezték magukat a természetben, elöl Sebestyén Benjámin szalad. Fotó: Szakony Attila

A gyerekeket kísérő szülők közül ketten, Kocsmáros Etelka és Koltainé Horváth Márta is úgy vélik: bár falun élnek, sajnos, munka mellett nincs annyi idejük, hogy a nebulókkal rendszeresen túrázzanak a természetben. Ezért aztán a gyerekeknek van mit tanulni, még ha különbséget is tudnak tenni már őz és szarvas között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!