Hírek

2013.05.27. 19:02

A közlekedést nehezítheti a burjánzó növényzet

A hosszúra nyúlt tél után a vegetáció robbanásszerű fejlődéssel igyekezett bepótolni a kiesett heteket.

Ennek eredményével nemcsak hétvégi telkeken vívott fűkaszás küzdelmek idején szembesülünk, néha már a közúti közlekedés biztonságát is befolyásolja a mindenhol burjánzó növényzet.

Elegendő a váratlanul, fedezékből elénk toppanó vadakra vagy a beláthatatlanná váló kereszteződésekre gondolni. Megyénkben 1636 kilométer út fenntartása az állami közútkezelőhöz. Ennek 20 százaléka I. és II. rendű főút, valamint 79 százaléka összekötő, illetve bekötő út. Az országos közutak karbantartási szabályzata szerint az út melletti növényzet gondozása is a közútkezelő feladata. Ebbe a munkába beletartozik, hogy a károsítók ellen a növényvédelemről szóló külön jogszabályban meghatározottak szerint kell védekezni, terjedésüket megakadályozni, szükség esetén elpusztítani.

Emellett a közút területén lévő fás növényzetet - cserje, fasor, erdősáv - a szakhatósági előírások szerint kell gondozni. Ami viszont a legtöbb útnál már égetően fontos lenne, az a kaszálás. Ennek rendjét is szabályozzák. E szerint az I. szolgáltatási osztály, tehát a gyorsforgalmi utak (autópályák, autóutak) és csomópontjainál évente legalább négyszer kell a füvet levágni. Megyénk többi fő útjánál - ebből 320 kilométert találunk - legalább 2-3 alkalommal jár a fűkasza, évente. További 1300 kilométeren pedig legfeljebb 1-2-szer láthatunk padkát, rézsűt kaszáló gépet. Ez igen szerény, miközben az is kérdés, ezt a minimálisnak tekinthető szakmai előírást tudják-e tartani? Hiszen ehhez is pénz kell, márpedig elmondható, a tavaszi burkolatállapotot jellemző kátyúkból - a múlt évektől eltérően - közel ötször több keletkezett a mögöttünk hagyott télen. Tehát a burkolat felújítására is sokkal többet kell költeni. Az itt felhasznált forintok egy részét más területekről kell megtakarítani.  Arra, hogy mire számíthatunk, a tervezett munkálatokról Pécsi Norbert Sándor a Magyar Közút sajtószóvivője ad lapunkban hamarosan tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!