Hírek

2013.04.22. 11:34

Nincs napirenden az iskolaköpeny bevezetése

Tanév elején felvetődött, hogy újra bevezetnék az állami iskolákban a köpeny kötelező viselését, most azonban kérdésünkre a szaktárca azt válaszolta: nincs napirenden a téma.

Horváth-Balogh Attila

Hoffmann Rózsa volt oktatási, most közoktatásért felelős államtitkár akkor azt mondta, a gondolatot nem ő vetette fel, csak egy újságírói kérdésre válaszolt, ezzel együtt támogatná az iskolaköpeny hagyományának újjáélesztését. Viszont ha készül is ilyen tartalmú rendelet, azt alapos felmérés kell, hogy megelőzze.

Nemrég az Emberi Erőforrások Minisztériumának kommunikációs főosztályától azt a választ kaptuk kérdésünkre: az iskolai formaruha újbóli bevezetése nincs napirenden. Annak ellenére, hogy a szakma általunk megkérdezett képviselői egyöntetűen támogatnák azt. Sőt, van, ahol már évek óta iskolaköpenyt viselnek a gyerekek, mint például a nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda alsó tagozatán.

- Nálunk már több éves múltra tekint vissza az iskolaköpeny viselése - bocsátotta előre Nyeste Pál, az intézmény igazgatója. - A magam részéről helyesnek tartanám az újbóli bevezetést, mert nem csak praktikus, hiszen védi az utcai ruhát a különböző szennyeződésektől és valahová tartozást jelent, hanem elfedi a családok közti egyre jelentősebb anyagi különbségeket. A mi iskolánkban is vannak gazdagabb gyerekek és szegényebb sorsúak, s bizony, már ebben a korszakban érzékelik és szóvá is teszik egymásnak az öltözék milyenségét.

Nyeste Pál hozzátette: sajnálja, hogy a minisztérium egyelőre elvetette az ötletet, ő úgy sejti, ennek minden bizonnyal anyagi okai vannak.

Skoda Mária, a nagykanizsai piarista iskola 1/A osztályának osztályfőnöke Szabó Lilla köpenyét igazítja meg. A háttérben Wild Renáta tanítónő (Fotó: Gergely Szilárd)

A nagykanizsai Rozgonyi úti Általános Iskola igazgatója, Jeszenői Csaba maga is hordott még köpenyt, mikor iskolás volt.

- Jó 30 év eltelt azóta, mikor ez még kötelező volt - mondta. - Én végig iskolaköpenyt hordtam, még középiskolában is, nekünk semmi bajunk nem volt vele, sőt, divatot csináltunk belőle. Az újbóli bevezetés gondolatára készítettünk egy felmérést az intézményben a szülők, a pedagógusok és a gyerekek körében, amiből kiderült, hogy a tanárok körülbelül kétharmada, a szülőknek a fele helyeselte, a gyerekek nagyobb része pedig ellenezte. Én is támogatnám a bevezetést, de ennyi idő távlatában már valóban kétséges a fogadtatása...

Kósa Istvánné, a Zalában és Vasban is több általános iskolát működtető Suli Harmónia Alapítvány elnöke érdeklődésünkre szintén azt mondta: szakmailag támogatná az iskolaköpeny bevezetését.

- Még az adott iskola emblémáját is rátetetném, hogy mindenki lássa, melyik intézményben tanul a viselője - jelentette ki. - A köpeny így erősítené a valahová tartozás érzését. Nagyon szomorú, hogy a szaktárca egyelőre elvetette a gondolatot - én még a pedagógusok körében is visszahoznám a köpenyt.

 

A Múlt-Kor történelmi portál szerint az iskolaköpeny a Rákosi- és a Kádár-korszak időszakában meghatározó szereppel bírt, kötelező viselése azonban már az 1790-91-es országgyűlésben felmerült. Ott Makó Pál matematika-fizika professzor tett ilyen jellegű indítványt, mert szerinte a "deákok" gyakran követnek el kihágásokat és így felismerhetők lennének. Akkor I. Ferenc császár nem támogatta javaslatát. A két világháború közt az egyenruha leginkább az iskola identitását fejezte ki. A kommunizmusban pedig az volt a cél vele, hogy az emberek arctalanul olvadjanak a szürke tömegbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!