Hírek

2013.04.17. 14:22

Liliomok helyett pusztaság: a természetet érte kár

Zalaegerszeg - A zalaegerszegi Parkerdő tisztásán mély kátyúk éktelenkednek ott, ahol a védett kockás liliomnak kellene nyílnia.

Varga Andor

Hat szakember részvételével éppen szerdán bonyolítottuk le szerkesztőségünkben a természeti értékek védelméről szóló, az egész éven átívelő sorozatunk nyitó kerekasztal-beszélgetését, az eszmecserét pedig napi aktualitás is időszerűvé tette. Olvasók jelezték: a parkerdei tisztás egyik sarkában valóságos holdbéli táj fogadja az arra járót: minden bizonnyal fakitermelés közben ment így tönkre.

Fakitermelés nyomai a tisztáson. Óvári Miklós szerint bőven bűncselekményi kategória. Fotó: Pezzetta Umberto

Óvári Miklós, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa is állampolgári bejelentésre járt a helyszínen.

- Valóban döbbenetes a látvány - fogalmazott. - A dolog egyik része a gépek által tönkrevágott tisztás: gondolom itt deponálták, és innen szállították el a kivágott lucfenyves fáit, és a kártételek közben történtek. A legnagyobb baj, hogy a védett kockás liliom jónéhány példánya áldozatul esett közben. A növény egyedei a tavalyi jogszabályi változások óta 50 ezer forint eszmei értékkel bírnak, így a károkozás biztosan bőven eléri a bűncselekményi értékhatárt. Másrészt a kivágott fenyves véghasználatának további védett orchideák estek áldozatul. Szimbiózisban élő virágfajok egyedei, amelyek a fenyőfák gyökereihez kötődnek, azokból nyerik a táplálékukat, nélkülük pedig életképtelenek. Nagyon jó lett volna, ha a munkák megkezdése előtt konzultálnak velünk, pláne azok után, hogy a terület tavaly helyi természeti védettséget is kapott.

Székely Róbert, a polgármesteri hivatal illetékes munkatársa megkeresésünkre úgy reagált: a teljes egészében elszáradt, nagyjából egy hektár területű fenyvesből a fák betegsége miatt csak néhány egyedet sem lehetett meghagyni.

- A tisztást pedig rendbehozzuk, tárcsázással a talajt elegyengetjük, csak meg kell várni, míg a sok csapadék után kicsit szárad az erdő - tette hozzá, kiemelve: figyeltek a liliomokra, most, hogy nyílnak, nem is dolgoznak a területen.

Óvári Miklós ugyanakkor azt mondta: természetkárosítás gyanúja miatt hivatalos lépések lesznek az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!