Hírek

2013.04.19. 15:13

Diákkonferencia építészeti értékekről: közel 30 iskolából jöttek a rendezvényre

Zalaegerszeg - Megkezdődött pénteken a XIX. Nemzetközi Középiskolai Építész Diákkonferencia. A rendezvényre határokon túli magyarlakta településekről is érkeztek.

Szabó Judit

A konferenciára kárpát-medencei magyar tannyelvű középiskolákból jöttek építészetet tanuló diákok, de Olaszországból is érkeztek résztvevők. Tóth László, a házigazda Deák-Széchenyi iskola mérnök-tanára elmondta: a tanácskozás  témája az épített örökség védelme.

A diákoknak két pályázatot kellett beadni a konferenciára, egyet a Porta Speciosa Egyesület, egyet pedig a rendező  iskola felhívására. Többek között  tablót kellett készíteniük valamelyik,  lakókörnyezetükre jellemző népi építészeti emlékről, fotókkal és rövid szöveggel bemutatva azt.

A diákkonferenciát pénteken Balaicz Zoltán alpolgármester nyitotta meg a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, köszöntve a csaknem  harminc iskolából érkezett vendégeket. Vizi Görgy, a Porta Speciosa Egyesület tiszteletbeli elnöke  a megnyitón kiemelte, hogy a szakképzésben egyedülálló az az együttműködés, amely az építész diákkonferenciák megrendezésében is testet ölt. A vendégeket  a Deák-Széchenyi igazgatója, Rozmán Sándor is köszöntötte, majd egy kisfilm segítségével Göcsej népi értékeivel ismerkedhettek meg a résztvevők.

Délután sétát tettek Zalaegerszeg belvárosában és megtekintették a város nevezetességeit.

A szombati szakmai program keretében buszos kirándulásra indulnak, érintve Kávást, őrségi és hetési településeket, Bázakerettyét, Zalavárt és Kallósdot.  A diákok este megnézik  a Made in Hungária című darabot a színházban. Vasárnap kiállítás nyílik a konferenciára beadott pályázati munkákból a Széchenyi tagiskolában, majd helyismereti vetélkedőt rendeznek, végül  átadják a diákkonferencia díjait a zsinagógában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!