Hírek

2013.04.17. 16:37

Bezár az új baromfifeldolgozó üzem is Pacsán

Pacsa - Szerencsétlen ágazata Zala megyének a baromfifeldolgozás. Megszűnik a vadonatúj, második baromfifeldolgozó is.

A második, ráadásul vadonatúj feldolgozó üzem ment tönkre Zala megyében. Mint korábban írtunk róla, hetekkel ezelőtt leállították a termelést Pacsán, a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-ben. Információink szerint az alig másfél éve üzembe állított, mintegy másfél milliárd forintos beruházással felépített, pulyka- és csirkevágásra egyaránt alkalmas feldolgozó üzem több mint egymilliárd forint adóssággal a háta mögött tart jelenleg is zárva. Mára semmilyen tevékenység nem folyik az üzemben. Mint a cég ügyvezetői elmondták - az alapításától kezdve ma már a harmadik ügyvezetőt fogyasztja a vállalkozás -,  a leállítás oka a veszteséges termelés tarthatatlansága volt. A tulajdonosi kft-taggyűlés a cég végelszámolással történő megszüntetése mellett döntött.

Megtévesztő a feldolgozó előtt álló sok autó, amit szerdán láttunk. Üres az üzem, a megszüntetésről döntő tulajdonosok gyűltek össze. Fotó: Pezzetta Umberto

Torda Csaba ügyvezető szerdán, a taggyűlés befejezése után közölte érdeklődésünkre a végelszámolással történő megszüntetésről szóló döntést. Arra a kérdésre, mi kényszeríti ki a végelszámolást, annyit mondott, ennek indoklása a tulajdonosokra tartozik. Egyébként, mint minden végelszámolásnak, ennek is az az értelme, hogy a cég a jelenlegi formájában megszűnik.

- A  telephely és az üzem nagy érték, valószínűleg átkerül majd valaki vagy egy több tagból álló tulajdonosi kör birtokába. Tudomásom szerint ez a szándék fennáll. Csak az a kérdés, hogy ezt mennyi idő alatt, hogyan tudják megvalósítani. Előttem nem ismeretes a leendő befektető vagy befektetők személye - válaszolta az ügyvezető kérdésünkre.

Megkérdeztük, mikor fogják kifizetni a dolgozókat? Többektől hallottuk, hogy akik korábban maguktól felmondtak, megkapták a teljes fizetésüket, akik viszont kivártak, azok csak egy részét.

- Ameddig a kilépő dolgozók fizetésére tudtunk pénzt összeszedni, addig őket kifizettük. Mára a kft. folyószámlahitele is lejárt. A dolgozók jelenlegi és jövőbeni járandósága a bérgarancia alap terhére kerül várhatóan kifizetésre. Aki nem mondott fel, annak folyamatban van az elbocsátása, a csoportos létszámleépítés május 10-től fog megindulni - mondta az ügyvezető.

A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. végelszámolója Somogyi Ferenc lett, a TM-LINE nevű cég vezetője, aki annak idején a Zalabaromfi Zrt.-t felszámolta. Torda Csaba hozzátette, az ő ügyvezetői állása jövő héttől megszűnik, onnantól a végelszámoló rendelkezik mindenről.

Termelőktől is érdeklődtünk a helyzetük iránt. Nemesrádón a helyi Gazdag Lászlóval, és a pacsai Gombos Lászlóval találkoztunk, mindketten pulykatermelők.

- Hatezer pulykából áll az állatállományunk, mi tavaly szállítottunk a pacsai feldolgozónak, ősszel és nyáron. Akkor, amikor kellett az áru, és meg tudtunk egyezni, hogy harminc napon belül fizetnek érte. Egyébként hatvan napos fizetési határidőkkel dolgoztak. A kapcsolatunk két turnusra szólt tavaly, mi 3-4 ezer pulykát adtunk át - mondta az állattartó, kérdésünkre hozzátéve, hogy a feldolgozó fizetett a megegyezés szerint, nem tartozik neki.

Nemesrádón Gombos László és a helyi pulykanevelő telep tulajdonosa, Gazdag László is az Alföldre szállítja jelenleg a madarakat. Fotó: Pezzetta Umbert

Arra a kérdésre, hogy a pacsai vágó leállásával kinek tudják eladni a szárnyast, elmondta, szerencsére már vagy tizenöt éve kapcsolatban vannak a Kecskeméttől húsz kilométerre levő, lajosmizsei vágóhíddal. Többnyire eddig is oda szállítottak, és a jelenleg hízlalt pulykáikra is vevők.

- A lajosmizseiek tíz forinttal többet fizettek az áruért, de a dolognak két oldala van. Ők messze vannak, a hosszú szállítás alatt elhullással is kell számolnunk, ekkora út alatt egy-egy pulyka súlya 15-20 dekával is apad. Az lenne a jó, ha itt, Pacsán megbízható módon, hosszú távon működhetne a helyi feldolgozó - mondta Gazdag László.

Rajta kívül Zalából többen is Lajosmizsére szállítják a pulykát, a pacsai Gombos László is, aki megerősítette, neki sem tartozik a pacsai feldolgozó.

- Ekkora érték, a rengeteg támogatással, csak nem veszhet kárba. Mi bízunk benne, hogy még újraindul a feldolgozó - mondta többek között.

Már azt is hallottuk, hogy a lehetséges befektetők között felmerült Csányi Sándor OTP-vezér neve, aki köztudottan nagy mezőgazdasági és élelmiszeripari befektető. A termelők teljes egyetértésben azt válaszolták, ők ennek örülnének a legjobban, mert nála akkora tőke van, ami garantálná a biztonságos működést.

- A városnak és a térségnek is nagyon sokat számít a baromfifeldolgozó, aminek az építéséhez közel 100 millió forint hozzájárulást adtunk a terület, a szükséges  infrastruktúra révén. Bővíteni kellett az ivóvíz nyomóvezetéket, a szennyvízelvezető rendszer kapacitását is. Örültünk a beruházásnak, mert 13 százalékos volt nálunk a munkanélküliség. Egy korábbi felmérés idején, amikor 150-en dolgoztak az üzemben, közülük 60 volt a pacsai lakos. Ez nagyon sokat számított. Támogattuk amiben tudtuk, és minden jóérzésű pacsai ember sajnálja, hogy másfél éves működés után bezárt az üzem. Megdöbbentünk, amikor megtudtuk - mondta Henczi Zoltán a kisváros polgármestere. Hozzátette, az önkormányzattal annyit közöltek, hogy ősszel tervezik az újraindítást.

A társaságot a baromfitermelők öt beszerzési és értékesítési szövetkezete, valamint a Zala-Cerealia Kft., és az Elso Zalai Takarmanyipari Kft. alapította. Az alapító termelői körbe eredetileg 90 pulykatermelő és 30 csirketermelő tartozott. Évente 800 ezer pulyka, és közel 3 millió csirke vágására és feldolgozására méretezték az üzemet. Az OTP által finanszírozott beruházás teljes költségvetése közel 1,5 milliárd forint volt. Ehhez 401 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a kft., továbbá 224 millió forint munkahelyteremtő támogatást. A folytatás bizonytalan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!