Hírek

2013.04.16. 14:09

Adósok listája: enyhültek a közzétételi szabályok

Zala megye - Ma már nem szabad azoknak a nevét közzétenni a polgármesteri hivatalokban, akik csak néhány ezer forint helyi adóval tartoznak. Az összeghatárok megváltoztak az idei év februárjától.

Szabó Judit

Az önkormányzati adóhatóságok közzétehetik egy ideje a helyben szokásos módon - jellemzően a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján  - azoknak a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak a névsorát, amelyek helyiadó-tartozást halmoztak fel. Az adózási morál javítását célzó, ugyanakkor  a hátralékosok pellengérre állítása miatt sokat vitatott szabályozáson nemrég  enyhített az Országgyűlés.

Magánszemélyekkel szemben tavaly már ezer forint feletti tartozásnál lehetett ilyen szankciót alkalmazni, míg vállalkozások esetében tízezer forint volt az összeghatár. Február elsejétől viszont csak akkor hozható nyilvánosságra a hátralékkal rendelkező  magánszemély neve, ha 50 ezer forintnál több pénzzel tartozik, a hátralékos vállalkozásé pedig akkor, ha adóssága meghaladja a százezer forintot.

Néhány önkormányzatnál megkérdeztük, eredménnyel járt-e  az adóslisták kifüggesztése.

Zalalövőn többet vártak ettől, mondta Gáspárné Tóth Zsuzsanna jegyző. Voltak ugyan adósok, akiket annyira zavart a nyilvánosság, hogy megoldották tartozásuk rendezését, de viszonylag kevesen fizettek ennek hatására. A februári jogszabályváltozással kapcsolatban a jegyző jelezte, Zalalövőn eddig sem került fel a táblára azoknak a neve, akik csak pár ezer forinttal tartoztak: magánszemélyeknél  tízezer forint feletti hátralék esetén élt az önkormányzat a lehetőséggel. A listát az új szabálynak megfelelően átírták, csak az 50 ezer forintnál többel tartozók maradtak rajta.

Henczi Zoltán, Pacsa polgármestere szerint sem hozott kellő eredményt az adóslista.  A jogalkotók úgy gondolták,  hogy a tartozás miatti szégyenérzet az adósság rendezéséhez vezet, de ő nem tapasztal ilyen tendenciát, említette.

Letenyén viszont - ahol a kintlévőségek növekedése miatt  tavaly decemberben határozta el a képviselő-testület a lista  alkalmazását - többen teljesítették fizetési kötelezettségüket, hogy lekerüljenek a faliújságról. Dr. Keresztesi Tímea jegyző elmondta: a magánszemélyek jobban zavarja a közzététel, mint a vállalkozókat, az iparűzési adó hátralékának rendezését nem segítette elő az efféle nyilvánosság.

Az önkormányzati adóhatóságok más eszközökkel is élnek, hogy csökkentsék kintlévőségeiket. Az egyik leghatékonyabb a gépjárművek kivonása a forgalomból. Ezt gépjárműadó-tartozás esetén tehetik meg, és úgy látják: már a kilátásba helyezésének nagyobb  a visszatartó ereje, mint az adóslistának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!