Hírek

2013.04.16. 14:46

A közösségi együttélés szabályairól döntött a zalaegerszegi testület

Zalaegerszeg - Új rendeletet alkotott a közösségi együttélés szabályairól, valamint ezek megszegésének következményeiről a zalaegerszegi közgyűlés. A jogszabály a korábban visszavont, hasonló célú rendeletet pótolja.

Horváth A. Attila

Az Alkotmánybíróság tavaly novemberi hatállyal megsemmisítette az önkormányzatokról szóló törvény egyes pontjait, amelyek a tiltott, közösségellenes magatartások megállapítására hatalmazták fel a helyhatóságokat. Emiatt a vonatkozó helyi rendeleteket is hatályon kívül kellett helyezni országszerte. Január elsejével azonban a törvény felhatalmazást adott az önkormányzatoknak arra, hogy meghatározzák a közösségi együttélés alapvető szabályait; e lehetőség alapján alkotta meg új rendeletét a zalaegerszegi testület a legutóbbi ülésen.

Dulfalvi Ervinné a családi sírt tisztítja a Göcseji úti temetőben. Az új önkormányzati rendelet értelmében a tulajdonosok kötelesek a sírhelyek gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni. Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Kovács Gábor jegyző az előterjesztés ismertetésekor elmondta: amit más jogszabály szabálysértésként határoz meg, azt rendeleti szinten szabályozni nem lehet, fiatalkorú elkövetőre továbbá helyszíni bírságot nem lehet kiszabni.

Egyébiránt a rendeletben részletezett szabályok megszegéséért az elkövető ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. S hogy melyek ezek a szabályok? Egyebek közt: a tulajdonos köteles gondoskodni ingatlana tisztán tartásáról, legalább olyan mértékben, hogy az ingatlan állapota az utcaképet, illetve társasházban a lakóközösség életkörülményeit ne rontsa. Az ingatlan előtti közterületet (különösen a járdát, zöldsávot és árkot) is gondoznia kell, egészen az úttestig. Lakóövezetben, közúton a 3,5 tonnánál nehezebb járművet nem lehet közterület-használati szerződés nélkül tárolni. A rendelet tartalmazza az égetési tilalmakat, az állattartókat az adott helyiségek takarítására és rendszeres fertőtlenítésére kötelezi, az utcai kéregetést pedig megtiltja a belvárosban, a nevelési, oktatási intézmények, templomok 20 méteres körzetében, valamint az üzlet- és bevásárlóközpontok parkolóiban.

Közterületen alapesetben tilos szeszes italt fogyasztani, de kivételt képeznek a vendéglátó üzletek, az alkalmi rendezvények, a pihenésre kijelölt helyek és a szilveszteri mulatság órái. További előírás, hogy az aktualitásukat vesztett hirdetményeket 30 napon belül el kell távolítani, a folyékony és szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatást kötelező igénybe venni, a köztemetőkbe pedig engedély nélkül tilos behajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!