Hírek

2013.03.05. 14:44

Modern képalkotó- és archiváló rendszer a kanizsai kórházban

Nagykanizsa - A nagykanizsai kórházi rekonstrukció keretében beszerzésre került központi digitális képalkotó és archiváló rendszert mutatta be kedden dr. Brünner Szilveszter főigazgató. A nagyfelbontású monitorok mellé, 100 terrabájt kapacitás is társul, ami legalább 10 évnyi tárhelyet is biztosít.

Sámel József

Mint azt a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója elmondta: az intézmény több milliárd forintos rekonstrukciója során több osztály korszerűsítése valósul meg, illetve egy teljesen új épületszárny is kialakításra kerül. A pályázat az építészeti rekonstrukció mellett, jelentős eszközbeszerzést, azon belül is orvos-technológiai fejlesztést tartalmaz, mely meghaladja az egy milliárd forintot.

A kedden bemutatott központi digitális képalkotó és archiváló rendszer igazi  csúcstechnikát képvisel, az országban csupán pár  intézmény  rendelkezik hasonlóval.

- Az úgynevezett PACS-rendszer feladata a képalkotó eszközökön keletkező  képek begyűjtése, ezek biztonságos adattároló eszközön való rögzítése, valamint a képek és a hozzájuk tartozó egyéb klinikai információk megjelenítése a kórház tetszőleges pontjain - fogalmazott dr. Brünner Szilveszter, aki hozzátette: a csomag négy  radiológiai leletező munkaállomást, képmegjelenítő monitorokat, illetőleg száz terrabájt kapacitású adattárolót is tartalmaz, mely az elkövetkezendő tíz évben elégséges  tárhelyet biztosít. - A most beszerzett és rövidesen üzembe helyezendő képalkotó- és archiváló rendszer megközelítőleg 100 millió forintba került.

Dr. Brünner Szilveszter főigazgató az egyik radiológiai munkaállomást mutatja. A  speciális monitorok a legapróbb részleteket is megjelenítik. Fotó: Szakony Attila

Mint azt a főigazgató elmondta: a rendszer üzembe helyezése  csökkenti az eddigi költségeket, hiszen a röntgen- és más orvosi  felvételek azonnal digitális formában jelennek meg, ráadásul ezen dokumentumok szinte a világ bármely radiológiai  osztályán lekérhetők. Mint megtudtuk: eddig úgynevezett féldigitális, illetve film-alapú  rendszer működött a kórházban, a röntgenfelvételek digitalizálásához például  egy foszforlemezre is szükség volt.

- Márciusban további orvostechnikai eszközök érkeznek  a kórházba, főként a már felújításra került osztályokra - árulta el a főigazgató, aki jelezte: a sürgősségi betegellátó osztály jelenleg 90 százalékos készültségen van, a bútorzat várhatóan áprilisban érkezik a részlegre. - A központi műtőblokk belső építészeti munkálatai is most  zajlanak, míg az intenzív osztály és a szülőszoba átépítése májusban várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!