Hírek

2013.03.29. 16:19

A sonkát jobban bírjuk, mint a tojást

A húsvét elképzelhetetlen főtt tojás nélkül, pedig az érzékeny gyomrúak körében a tojás gyakorta okoz gyomorbántalmakat és bélpanaszokat.

Magyar Hajnalka

Sőt, az úgynevezett ételintoleranciával küzdők közel harmadát a húsvétkor ugyancsak főszerephez jutó torma és mustár is irritálja, míg a sonkát közülük szinte mindenkinek gond nélkül befogadja a gyomra.

A fentiek 376 emésztőszervi gondokkal küzdő páciens ételintolerancia vizsgálatának eredményéből derültek ki, az összefoglalót a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) juttatta el szerkesztőségünkhöz. De mi is az az ételintolerancia? Akkor kell erre gyanakodni, ha a régóta fennálló gyomorbántalmak és bélpanaszok hátterében nem mutatható ki szervi elváltozás. Semmiképpen nem keverendő össze az ételallergiával.

- Aki allergiás, annál már kis mennyiségű étel is azonnali heves reakciót válthat ki, míg az ételintolerancia esetén hosszabb idő telik el a panaszok kialakulásáig - mutat rá dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, a MAPPET vezetőségi tagja.

- Éppen az elhúzódó jelleg miatt nehéz vagy lehetetlen odahaza, szakorvosi vizsgálat nélkül kitapasztalni, mi áll a háttérben. Az ételintoleranciát nem gyógyszerrel kezelik: ha valakinél a vérvizsgálat során bebizonyosodik a betegség, illetve hogy melyik élelmiszerek okozzák a hasi panaszokat, személyre szabott diétával lehet megszüntetni a tüneteket. A leggyakrabban a tejfehérje, a tojásfehérje és a tojássárgája, egyes gabonafélék és olajos magvak okoznak puffadást, hasfeszülést, hasmenést, székrekedést, gyomorgörcsöt azoknál az embereknél, akiknél ételintolerancia mutatható ki. Ezzel szemben a különféle húsok - akár sertés, akár baromfi - jellemzően nem okoznak irritációt.

Az ok abban keresendő, hogy az egyes ételek eltérő típusú fehérjéket tartalmaznak. Az ételintoleranciával küszködő emberek bélrendszerében az adott fehérjék gyulladást váltanak ki, aminek következtében a bél immunrendszere ellenanyagot termel. Ez a hatás a húsféleségekre nem jellemző. Az étel-intolerancia jóval gyakoribb az allergiánál. Szinte nincs olyan ember, aki élete során legalább egyszer ne reagálna kellemetlenül valamely elfogyasztott ételre. A leggyakoribb a laktóz (tejcukor) intolerancia, amely a népesség 10 százalékát érinti. Az, hogy mely ételek okoznak gyakrabban ételintoleranciát, nincs összefüggésben avval, hogy ezek egészségesek e vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!