Hírek

2013.02.26. 13:57

Közel 2 méter magas lódarázsfészket távolítottak el Letenyén

Letenye - Kedden egy letenyei családi ház padlásáról egy óriási méretű lódarázs fészket távolított el a letenyei székhelyű Dunántúli „St." Flórián Olimpiai Sport és Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó Egyesület (DOHÖTE) csapata.

Mirkó Imre

Tavaly májustól-október végéig a ház lakóinak életét veszélyeztette a fészken dolgozó több száz nagyméretű lódarázs. A hideg napok beköszöntével - bízva abban, hogy a közel 2 méter magas fészekben nem maradt élő egyed - a ház tulajdonosa a DOHÖTE elnökét, Kozma Józsefet kérte fel annak eltávolítására.

Óriási lódarázs fészek a letenyei ház padlásán. Fotó - Mirkó Imre

Később kiderült, hogy a fagyoknak köszönhetően nem maradt élő darázs a hatalmas fészekben, amelyet az egykori letenyei tűzoltóság nyugalmazott parancsnoka, Kozma József, és a szintén DOHÖTE tag, Kozma Botond távolított el. Az elpusztult lódarazsak előkerültek, de az esetlegesen a fészek környékén áttelelő, akár 35 milliméter nagyságú királynőt nem sikerült megtalálni.  Az is elképzelhető, hogy nem a padláson telelt át a sok száz petét lerakni képes lódarázskirálynő.

Kozma Botond és Kozma József (b-j) a lódarázs fészek darabjaival. Fotó: Mirkó Imre

A ház lakói - köztük két kiskorú gyermek - megköszönték a DOHÖTE segítségét, hiszen a padláson lévő darazsak (Vespidae) családjának legnagyobb méretű európai képviselői nemcsak nappal veszélyeztették a család életét, hanem a nyári estéken a megvilágított ablakokon, sőt az utcai lámpák buráján csak úgy koppantak a darázsfészek közvetlen környezetét védő és a fény felé támadólag induló lódarazsak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!