Hírek

2013.02.05. 18:20

Ellenőrzések: szilárdtüzelésnél évente kétszer

Zalaegerszeg - Nem lehet 20 százaléknál nagyobb eltérés a kéményseprési díjak terén az országban. Ennek érdekében módosítottak több jogszabályt a múlt évben.

Arany Gábor

Ennek viszont egyik következménye, hogy a szilárdtüzelésű kályhák égéstermék-elvezetőjének (kémény) ellenőrzése drágult. Zalabérben például a kétszeresét is meghaladó mértékben, erre hívta fel figyelmünket olvasónk, Gyulai László.

Kerkai László és Németh István egy egerszegi lakásban mér. Fotó: Katona Tibor

A településen szolgáltató zalaegerszegi székhelyű Lángőr 94 Kft. a korábbi kéményenkénti 1610 forint helyett 3580 forintot kér az immár évi kétszeri ellenőrzésért.

- Megváltozott a díjszabás teljes rendszere, emiatt a megelőző időszakhoz a mostanit szinte nem is lehet hasonlítani  - kezdte a magyarázatot Havasi Zoltán, a Lángőr 94 Kft. ügyvezetője. - Míg korábban az önkormányzat árhatóságként önállóan határozta meg a tarifát, most a kormányrendelet határozza meg, hogy az ebben a szerepkörben eljáró megyeszékhelyi önkormányzat milyen díjakat alkalmazhat. Pontosabban, mennyi lehet a legkisebb, illetve a legmagasabb díj. Azt is meghatározták, hogy 2015-ig milyen szintet kell elérni. Ettől még eléggé el vagyunk maradva. A cél az volt, hogy az országon belül 20 százaléknál nagyobb különbség ne legyen, míg korábban ötszörös eltéréssel is lehetett találkozni, ezen is finomított a jogalkotó. Emellett igazodtak az uniós elvekhez, miszerint a munkafolyamatok összetettségét figyelembe véve kell meg határozni a tarifát. Korábban ugyanis ezt kéménytípushoz kötötték, de belátható, hogy a munka nem csak ettől függ. Leginkább a szilárdtüzelésű fűtőberendezések égéstermék-elvezetőit érinti a változás. Ezentúl ugyanis ezeket évente kétszer kell ellenőrizni, szükség esetén tisztítani és emellett erről jegyzőkönyvet készíteni az elvégzett műveletekről, s végül tanúsítványt kiállítani. Belátható, ez lényegesen több munka, időben is tovább tart ez eddiginél - magyarázta.

- Az általánosságban elmondható, hogy Zalában az ellenőrzésenkénti díj nem haladja meg a kétezer forintot. Tény, ez családi házaknál, szilárd tüzelés esetében drágulással jár. Van, ahol azonban olcsóbbá vált, mert például a gázfűtéses társasházak évente egyszer ellenőrzött gyűjtőkéményeinél kevesebbet, majd' feleannyit kell fizetni a korábbihoz képest. Ez számunkra bevételcsökkenést jelent - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!