Hírek

2013.01.31. 21:49

Nyugdíjbiztosító: indul az adategyeztetés

Január elsejével megszűnt a szolgálati idő elismerési kérelem, helyét az új esztendőben az adategyeztetési eljárás vette át. Több mint hatezer ügyfél kereste fel a tavalyi év utolsó két hónapjában a Zala Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának ügyfélszolgálatát, telefonon ebben az időszakban ötezren kértek tájékoztatást. A hatalmas forgalom oka az volt, hogy egy jogszabályváltozás következtében megszűnt a szolgálati idő elismerési kérelem.

Varga Lívia

- Ez persze nem jelenti azt, hogy eztán nem számítjuk össze az ügyfél jogviszonyait, a szolgálati idő elismerési kérelmet ugyanis az adategyeztetési eljárás váltotta fel, amely hivatalból és kérelemre egyaránt indulhat - tájékoztat dr. Fürediné Kerkai Valéria, a nyugdíjbiztosítási igazgatóság vezetője. - Hivatalból elsőként az 1955-59-es korosztálynál indul az adategyeztetés, még idén márciusban. Kérelemre pedig évente egyszer elektronikus úton bárki elindíthatja a folyamatot, ehhez azonban az e-mail cím mellett ügyfélkapus hozzáférés is szükséges. Utóbbi nyitásában a kormányablak munkatársai tudnak segíteni, a kérelem kitöltésében pedig rajtuk kívül a nyugdíjbiztosítási igazgatóság ügyfélszolgálatán dolgozókhoz is fordulhatnak az érintettek.

Az egyeztetési eljárás célja a nyugdíjazáskor figyelembe vehető valamennyi jogviszony, megszerzett szolgálati idő, kereset és az 1987 után levont nyugdíjjárulék összegének teljes körű nyilvántartásba vétele. Ennek érdekében a nyugdíjbiztosítónál rendelkezésre álló adatokról az ügyfél tájékoztatást kap, így módjában áll az esetleges hiányosságok pótlása, a téves adatok javítása. Ekkor nyílik lehetőség egyéb, szolgálati időnek minősülő időszakok elismerését kezdeményezni, például a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett munka időtartamát megállapíttatni. A teljes körű egyeztetést követően mindenki adatai úgy kerülnek be a hatósági nyilvántartásba, hogy azok a nyugdíj megállapítása során azonnal felhasználhatóak legyenek.

A változás célja, hogy a rendszer egyszerűbb, átlátható és gyorsabb legyen. Fotó: Katona Tibor

- Fontos, hogy még az aktív korban történjen meg az adatok tisztázása, hogy semmi ne veszhessen el - hangsúlyozza az igazgató.
Az '55-59-es korosztály hivatalból indított adategyeztetése 2014 legvégéig tart, egy ötéves korcsoportra ugyanis két év áll rendelkezésre, így 2015-től már az 1960-64-es korosztály kerül sorra.

- Az eljárás során a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek készítenek egy kimutatást a nyilvántartásukban szereplő, a nyugdíjazáskor figyelembe vehető valamennyi jogviszonyról, szolgálati időről, kereseti adatról, ezt kiküldik az ügyfélnek, akinek a kézhezvételtől számított 90 napon belül kell jeleznie, amennyiben nem ért egyet az abban szereplő adatokkal. Észrevétele mellé pedig csatolnia kell a helyes adatokat igazoló, alátámasztó dokumentumokat is. Ez alapján mi elindítjuk a bizonyítási eljárást, amely megegyezik a szolgálati idő elismerési kérelem kapcsán folytatott eddigi gyakorlattal.

Ennek keretében megkísérlik felkutatni a szükséges iratokat, megkeresik a (volt) foglalkoztatót, az adóhatóságot, sőt, akár helyszíni szemlét is tarthatnak.

Az eljárás végül határozattal zárul, amely végleges adatként bekerül a hatósági nyilvántartásba. A határozat egyébként az általános szabályoknak megfelelően megfellebbezhető, sőt bírósági felülvizsgálatnak is helye lehet.

- Amennyiben nincs szükség módosításra, azaz az ügyfél egyetért a kimutatásban szereplő adatokkal, 90 napon belül lehetősége van a közölt adatok jóváhagyására. Amennyiben ezen határidőn belül nem tesz észrevételt, az igazgatóság ezt jóváhagyásnak veszi, és a rendelkezésre álló adatok alapján meghozza a határozatot -mondja az igazgató. - Fontos, hogy az ügyfél aktívan vegyen részt az eljárásban, mert a hatósági nyilvántartásba bekerült adatokon már csak akkor lehet módosítani, ha olyan új tény és körülmény jut a nyugdíjbiztosító tudomására, vagy olyan bizonyítékot csatol az ügyfél, amit az előző eljárás során nem vizsgáltunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!