Hírek

2013.01.03. 18:48

Nem akarják a szentbalázsi polgármestert

Zalaszentbalázs - December végén feloszlatta magát a helyi képviselő-testület. Tagjai úgy látták: a polgármester a falu érdekei ellen dolgozik.

Horváth-Balogh Attila

A konfliktus a közös önkormányzati hivatal megalakítása, pontosabban meg nem alakítása kapcsán bontakozott ki Uzonyi Dezső polgármester és a képviselők között. Utóbbiak szerint ugyanis a környező települések vezetői nem kívánnak együttműködni az eddig körjegyzőségi központ Zalaszentbalázs első emberével.

- Zalaszentbalázs eddig Börzöncével, Bocskával és Kacorlakkal együtt alkotott körjegyzőséget - kezdte Uzonyi Dezső. - Én elsődlegesen azt támogattam volna, hogy ez a négy település Eszteregnyével, Fűzvölggyel és Magyarszentmiklóssal hozzon létre közös hivatalt, finanszírozásban így jártunk volna a legjobban. De volt fogadókészség Hahót és a hozzá tartozó falvak részéről is.

- Az elsődleges szempont mindkét esetben az volt, hogy a hivatali feladatokat eztán is itt, Zalaszentbalázson lássuk el - folytatta Uzonyi Dezső. - Nem sikerült valóra váltani a terveket, pedig jót akartam...

Jobbra Uzonyi Dezső polgármester, mellette Takács István alpolgármester és Peti Péter képviselő (Fotó: Szakony Attila)

Míg a polgármester beszélt, Takács István alpolgármester - aki Peti Péter önkormányzati képviselővel együtt jött el a beszélgetésünkre - többször a fejét ingatta.

- A polgármester úr kapott időt a közös hivatal szervezésére, az általunk kitűzött december 17-ig volt fél éve, hogy az ügyet rendezze - jelentette ki. - De nem sikerült intéznie semmit. Fűzvölgy végül máshová ment, Hahót visszakozott, a többiek pedig nem fogadtak minket, mással társultak. Hogy miért? A lemondás után tárgyaltunk a környező települések vezetőivel, képviselőivel, és azt hallottuk, hogy nem akarnak velünk együtt dolgozni, amíg Uzonyi Dezső a polgármester. Az utolsó lehetőségünk a gelsei körjegyzőséget alkotó Gelse és Gelsesziget volt, innét kaptuk azt a levelet, amiben ez az indoklás szerepelt. Ezek után kiderült az is: az általunk javasolt Magyarszerdahely önkormányzatát meg sem kereste polgármesterünk, holott velük régre nyúló együttműködésünk van.

Takács István így foglalta össze, hogy mi a baj a polgármesterrel: "Rögtön mindenütt a főnököt akarja játszani, holott ha egyeztetni kell, a kompromisszum a legfontosabb". Az alpolgármester hozzátette: Uzonyi egyéb munkájával nem volt gond, két évig flottul mentek a dolgok, javaslatait megszavazták. Egészen tavaly decemberig mellette állt ő is.

Megkérdeztünk néhány polgármester kollégát is, hogyan vélekednek a Szentbalázson történtekről. A magyarszerdahelyi Marczin György megerősítette: bár beszélgetések zajlottak, konkrét megkeresés valóban nem érkezett hozzájuk Zalaszentbalázsról. A gelsei Szegedi Ferenc azt mondta, egyetlen céljuk volt, mégpedig minél stabilabb pozíciót biztosítani saját településüknek. Hahótról Szabó Zsolt nem nyilatkozott.

Takács Istvánéval egyező véleményt fogalmazott meg egy másik volt képviselő, Kajné Szabó Hedvig, a helyi általános iskola igazgatója is, aki elmondta: azért döntöttek a testület feloszlatása mellett, mert nem szeretnének közösséget vállalni a polgármesterrel, akit egyedüliként tartanak felelősnek az ügy miatt. Az igazgatóhelyettes Beke Miklósné pedig úgy véli, a kialakult helyzet sokkal messzebbre mutat, a falu ezzel funkciókat, feladatköröket veszíthet el, s megindulhat egyfajta elvándorlás is.

A községben próbáltuk csütörtökön megszólaltatni "az utca emberét" is, ám senki nem mondott véleményt. Volt, aki "sietett", más kerek perec azt válaszolta, "nem érdekli"...

Zalaszentbalázson március tizedikére írták ki az önkormányzati választást. Uzonyi Dezső még nem döntötte el, hogy újra jelölteti-e magát a polgármesteri tisztségre.

- Sajnálom, hogy ez lett a vége. Nem állítom, hogy nem hibáztam, elvégre én is ember vagyok. Bár a képviselők felszólítottak rá, lemondani nem fogok, mert az a választóim arcul csapása lenne. Annyit azonban kérek a képviselő-testület tagjaitól, hogy emlékezzenek becsületükre és lelkiismeretükre fogadott esküjükre, melyet Zalaszentbalázs fejlődésének előmozdítására tettek - jelentette ki végül.

 

Gál István jegyző elmondta: Zalaszentbalázsnak március 1-jéig van esélye, hogy együttműködésre hajlandó önkormányzatot keressen. Közben viszont Kacorlak is távozni akar a körjegyzőségből, mely ezzel kvázi megszűnne. A dolgozók bizonytalanságban vannak, nyolc ember nem tudja, mi lesz a sorsa, ugyanis egyelőre jogértelmezési vita iszajlik arról, hogy valójában létezik-e még a körjegyzőség. Mindenkinek az az érdeke, hogy minél hamarabb sikerüljön megállapodni valakivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!