Hírek

2013.01.26. 00:36

Jány nem tudott róluk

Hetven éve zajlott le a magyar hadsereg történetének egyik legtragikusabb fejezete. A II. világháború során ekkor kapott parancsot 207 ezer katona, hogy az orosz hadszíntérre menjen. Májusban indult sorozatunkban zalai honfitársaink kálváriáját járjuk végig.

Arany Horváth Zsuzsa

Novemberi írásunkban úgy hagytuk magukra a Magyar Második Hadsereg kanizsai kilencedik könnyű hadosztályát, ahogy 1942 őszén felkészültek a télre. Megtudtuk, létszámában megfogyatkozva, a rossz ellátás miatt legyengülve, téli felszereléssel csak részben ellátva, szállítóeszközök,  tartalék védővonal és visszavonulási tervek nélkül élték meg 1943 januárját.

- Egyetlen parancs volt, kitartani a végsőkig az első vonalban - vette fel a történet fonalát Molnár András, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának igazgatója, aki szakmai partnerünk ahhoz, hogy a történtek után 70 évvel e módon tisztelegjünk a zalai honvédek előtt. - Ezekben a hetekben jöttek a mínusz 30-40 fokos napok. A korábban beígért leváltások lassan megkezdődtek, az első vonalbelieket a székesfehérvári hármas gyalogezred váltotta. Az egerszegiek a frontvonal mögötti falvakba kerültek.

Molnár András a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának igazgatója az egerszegi Németh József naplójával (Fotó: Pezzetta Umberto)

- Január 12-én következett az  orosz támadás, melynek azért voltak előre látható jelei - emlékeztetett a zalai történész. - A felderítők hetek óta jelezték a Don keleti partján zajló szovjet csapatösszevonásokat. Az urivi áttörés a Don-kanyarban a zalai hadosztály elhelyezkedésétől 30-40 kilométerre délre történt meg. Erre emlékeztek a napokban országszerte.

Nem is a főerők támadtak először, de már a felderítőket nehezen tudták elhárítani a magyarok, ráadásul a Don nyugati partján is maradt egy orosz hídfő, nem kellett a folyón átkelniük  mondta Molnár András.  Zsákszerű betüremkedés keletkezett a magyar arcvonalon, ami a délebbre fekvő csapatoktól elvágta   a zalaiakat. Egyszerre két irányba kellett védekezniük: egyfelől tartani próbálták a keleti területeket, másfelől dél felé, több falura ráépített  körvédelmi állásokat alakítottak ki. A kanizsai tüzérek, kocsizó géppuskázók, légvédelmi ágyúsok, aknavetősök kerültek ide január 13-án.

- Miután velük szemben éppen  nem volt harckocsis támadás, tartani tudták az állásaikat egészen január 28-ig - folytatta a történész. - Majd bekövetkezett a visszavonulás. Jány Gusztáv hadseregparancsnok január 24-én adta ki hírhedt napiparancsát, mely szerint a II. hadsereg elvesztette becsületét, megfutott. Csakhogy neki ekkor fogalma sem volt arról, hogy a magáról hírt adni nem tudó III. hadtest  benne a zalaiak  még tartja magát, német parancsnokság alatt. Tehát az ő megszégyenülésükről nem lehet beszélni.

A németek eközben persze nem verték nagydobra, hogy az ő állásaikat is áttörték Voronyezstől északra, igyekeztek a kudarcot a magyarok nyakába varrni. Terveik szerint a német visszavonulást a III. hadtest, benne a zalai kilencedik hadosztály lett volna hivatott biztosítani. Ennek következtében csak január 26-án kaptak engedélyt a visszavonulásra.

- Így fordulhatott elő, hogy a zalaegerszegi 17.III.  zászlólaj utolsóként hagyta el a doni védővonalat. 27-én hajnalban indultak, de már az első falunál beleütköztek a szovjet bekerítő gyűrűbe - mesélte a zalai kutató. - Még hátrafelé is harcolniuk kellett. Január 28-tól február első hetéig, szinte naponta át kellett törniük magukat  az oroszokon.

Az Olim folyó völgyében zajlott le a gyötrelmes visszavonulás egyik legszomorúbb eseménye. Itt adta ki Stomm Marcell egyedülálló napiparancsát: feloszlatta a hadtestet, mindenkire rábízva a hazajutás módját.

- Felelőtlen magatartását ellensúlyozva a tisztjei próbálták együtt tartani a maradék legénységet: a dél felé induló németekhez csatlakoztak. Nagyon súlyos veszteséget szenvedtek, minden irányból lőtték őket, csak egy szűk katlanban tudtak hátrafelé haladni, február 4-5-én érték el Sztarij Oszkol települést. A halottak száma meghaladta a sebesültekét, például a hadosztály 800 szánból álló állományából 150 maradt meg.

Nem volt elég a hideg, a szabad ég alatt tartózkodás, az élelemhiány, még a németek durvaságával is szembe kellett nézniük a magyar katonáknak. Zalai visszaemlékezők is leírták, hogy a szövetségesek kizavarták őket a fűtött házakból, nem adtak élelmet, elvették tőlük a meleg ruhát, kocsit, lovat. Szinte  fogolyként bántak velük, hivatkozási alapnak ott volt a józan ítélőképességét elvesztő Jány magatartása.

Több száz kilométer gyalogos megtétele után, szétszóródva március elején értek a németek kezén lévő Kijev környékére. Itt pedig a partizánok támadásaival számolhattak.

Február 11-én 156 katonát, 10 tisztet számlált a zalai zászlóalj, márciusban, mivel újra összeverődtek, 2459-re emelkedett ez a legénységi létszám. Ne felejtsük, 13 ezer fő indult el 1942 májusában!

Innen áprilisban indulhattak haza, de ez már sorozatunk utolsó fejezetének témája lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!