Hírek

2013.01.31. 21:42

Az idei munkavédelmi ellenőrzések tervéről

Zalaegerszeg - Idén 6 országos célvizsgálatot, és 2 országos akcióellenőrzést kell végrehajtaniuk a munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerveknek.

Hajdu Péter

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága meghatározta az ellenőrzési feladatokat. Munkavédelmi szakterületen 4 országos célvizsgálatot és 1 akcióellenőrzést, a munkaügy területén 2 országos célvizsgálatot és 1 akcióellenőrzést kell tartaniuk a munkavédelmi és munkaügyi felügyelőségeknek.

A részletek iránt dr. Babati Szabolcstól, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatójától érdeklődtünk. Hozzátette, természetesen az országos ellenőrzési terven felül is rendszeres ellenőrzéseket végeznek. Az országos célvizsgálatok az előző évben tapasztaltak alapján, aktuális folyamatokhoz kapcsolódnak.

Május-júniusban kezdődnek, a biológiai kóroki tényezők kockázatával járó tevékenységek vizsgálatával. Itt elsősorban a munkaegészségügyet érintő vizsgálatokról lesz szó, olyan területeken, ahol vírusok, gombák, különféle paraziták által okozott foglalkozási megbetegedések fordulhatnak elő. Ezt követi majd az a nyári akcióellenőrzés, ami az esetleges hőségriasztás elrendelésétől függően kerül végrehajtásra.

Dr. Babati Szabolcs: A nyári szezon a feketefoglalkoztatást feltáró időszaké lesz

Szeptemberben és októberben a villamosság biztonságának célvizsgálata következik. Erre az érintésvédelemmel összefüggésben tavaly történt 2 halálos és 5 életveszélyes kimenetelű munkabaleset ad okot. A második félévben kell sort keríteniük a munkavédelmi felügyelőknek az emelőgépek üzemeltetésének ellenőrzésére, amivel összefüggésben tavaly 5 halálos, 12 súlyos (csonkolásos, életveszélyes) munkabaleset történt az országban. Visszatérő célellenőrzés a bányászat munkaegészségügyi célvizsgálata. A célvizsgálatokon felül bizonyos munkáltatói kötelezettségek megvalósulását is kiemelten ellenőrzik majd, mint például a munkavédelmi oktatások megtartását és tartalmát. Helyi elhatározásként kerül sor Zalában áprilisban az aknákba, kutakba, csatornákba, tehát zárt terekbe beszállással történő munkavégzés célvizsgálatára.

Az idei országos munkaügyi célellenőrzések márciusban a szolgáltatást támogató tevékenységet ellátók (például őrzés-védelem, takarítás) ellenőrzésével indul. Folyamatos feladat a feketemunka elleni küzdelem, de a nyári szezon kimondottan a feketefoglalkoztatást feltáró időszak lesz ezúttal is, októberben és novemberben pedig a munka- és pihenőidő betartásának célvizsgálata következik, különös figyelemmel a kereskedelmi szektorra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!