Hírek

2012.12.12. 12:09

Bemutatkoztak a zalai tankerületi igazgatók

Zalaegerszeg - Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár sajtótájékoztatón mutatta be az új köznevelési rendszer kialakításában közreműködő tankerületi igazgatókat szerda délelőtt a kormányhivatal épületében.

Horváth A. Attila

A kormányhivatal épületében rendezett tájékoztatón Rigó Csaba kormánymegbízott mondott köszöntőt. Úgy fogalmazott: a kormányhivatalok a jó államot építik, s ezen az úton fontos állomáshoz értünk, január elsejével ugyanis működni kezdenek a járási hivatalok, a köznevelési rendszerben pedig átveszi az állam az intézményfenntartói feladatokat. A kormány az egységes szakmai irányítással kívánja felszámolni az egyre mélyülő területi különbségeket.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár szintén a köznevelési rendszer megújulásáról szólt. Mint mondta, jó kapcsolat alakult ki az önkormányzatok, a kormányhivatalok és az államtitkárság között.

- Tudjuk, hogy a tempó rendkívül gyors, de az elmúlt több mint 20 évben e nagy alrendszerek átalakítása elmaradt, ezért ezt mindenképpen végig kívánjuk vinni. Az állam garantálni fogja az egységes színvonalat, azt, hogy a gyermekek azonos minőségű oktatásban részesüljenek, bárhová születnek. Pedagógusfizetések sem maradnak el sehol - mondta az államtitkár.

Elhangzott: január 1-től általános szabályként állami fenntartásba kerülnek az oktatási intézmények (az óvodák kivételével). Az átalakítás 2748 intézmény átvételével jár, közvetlenül 126 ezer pedagógust és több mint 1,2 millió tanulót érint. Az állami fenntartás szakmai irányítást jelent, ami pedig a működtetést illeti, főszabályként a 3000 lélekszámnál kisebb települések iskoláit kell az államnak átvennie. A fenntartói feladatok koordinálását a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végzi, ennek területi egységei a járási és megyeközponti tankerületek, amelyeket a tankerületi igazgatók irányítanak. Zalában hat tankerületet hoztak létre, a zalaegerszegit Szeli Gábor, a nagykanizsait Tomity Mária, a keszthelyit Varga Anikó, a lentit Vajdáné Farkas Katalin, a zalaszentgrótit Németh Béla, a letenyeit Balassa Istvánné vezeti.

A sajtótájékoztatón Gyutai Csaba zalaegerszegi polgármester elmondta: nagy várakozással tekintenek a hamarosan felálló új oktatási rendszerre, és a működtetés érdekében segítséget ajánlanak a tankerületeknek. A tájékoztató utáni szakmai fórumon intézményvezetőknek és közéleti személyiségeknek mutatták be a tankerületi igazgatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!