Hírek

2012.11.04. 09:39

Zalai séfek az Erfurti Szakácsolimpián

Hévíz, Sárvár - A világ minden szegletéből 1800 induló nevezett Erfurtba, a szakácsolimpiára, akik több kategóriában mérték össze a tudásukat. Különleges ételek készülnek ott, s nagy büszkeségünkre a magyar szakácsok mindig sikerrel szerepelnek.

Sámel József

Háromfogásos menüt, négy főételt és kétszemélyes éttermi tálat kellett elkészítenie az ötcsillagos sárvári luxus szálloda kanizsai konyhafőnökének, Borda Attilának a németországi Erfurtban megtartott kulináris olimpián. A mesterszakács kreatív ötleteit egy bronzéremmel jutalmazta a szakértőkből álló zsűri.

A négy napos versenyre a világ minden szegletéből 1800 induló nevezett, akik több kategóriában mérték össze a tudásukat. A nemzeti válogatott mellett a viadalon a magyarok egyéniben is indulhattak, így a kanizsai, ám már két éve a sárvári ötcsillagos luxus szálloda konyhafőnöke, Borda Attila a melegen elképzelt, hidegen tálalt ételek kategóriájában állt a különféle nemzetek által összeállított zsűri elé.

Borda Attila nem először szerepelt a négyévente megrendezésre kerülő kulináris olimpián, korábban harmadik lett, s a mesterszakács a balatonfüredi Anna-bálon is már számtalanszor dolgozott.

- Az erfurti kulináris olimpián a világ elitje indult, s a kiírásnak megfelelően különleges vagy épp ritka alapanyagból kellett kreatív tálalással ételt készíteni - mesélte Borda Attila. - Az itt elkészült fogások adják meg a következő évek trendjét, sőt megismerhetjük a többi ország gasztronómiájának változásait is.

Borda Attila hozzátette: lényeges, hogy az elkészített ételek mindig hőközléssel (sütés, főzés) szépen, aszpikban fényezve kerüljenek a zsűri elé. Bár a szakértők nem kóstolják meg ezeket az alkotásokat, de a tökéletességre különösen figyelnek, ez pedig azt jelenti, hogy az aszpik véletlenül sem lehet opálos, az alapanyagoknak pedig minden esetben valódinak kell lenniük.

- Már az ételek megtervezésére is nagy hangsúlyt kell fektetni, ugyanis előre pontosan meg kell tervezni a menüt, egyáltalán nem mindegy mi kerülhet az asztalra - folytatta a mesterszakács. - Nem árt figyelmbe venni az új trendeket. Jelenleg a halételek népszerűek, s ezen túl igyekezni kell minél színesebben, rikító színekkel tálalni. Ami eléggé megnehezítette a dolgomat, mivel most a divatos szín a barna, ám igyekezni kellett a lehető legkreatívabb ötlettel előállni. A lapos, sima, a tányéron elterpeszkedő tálalás már nem trendi, manapság a három dimenzióban, az ég felé mutató kompoziciókat díjjazzák.

Mint azt Borda Attila hozzátette: természetesen az itt felhasznált alapanyagok magas árkategóriába tartoznak, s általában nem a háziasszonyok pénztárcájához vannak szabva, inkább a luxusszállodák étlapján lehet ezeket felfedezni.

- Érdekességként az erfurti viadalon is felhasználtak olyan kaviárt, melyből 3 dekagramm 12 ezer forintba kerül - így a kanizsai mesterszakács. - A vadak mindig is a drágább árkategóriába tartoztak, mostanában pedig a biotartásban nevelt állatok húsa is elérte ezt a szintet.

Veress Ferenc, egy hévízi hotel séfje rutinos, no és persze ami legfontosabb, eredményes versenyzőnek számít a szakácsolimpiák világában. Nyolc esztendeje indult először a versenyen, akkor harmadik helyezést ért el. Ezután már nem volt megállás, folyamatosan gyarapította az éremgyűjteményét. Erfurtban két alkalommal járt, egy arany és két ezüstérmet, valamint egy diplomát szerzett. A luxemburgi világbajnokságról pedig egy arany, két ezüst és ugyanennyi bronzéremmel tért haza. Legutóbb - pár hete - ismét az erfurti megmérettetésen bizonyította ügyességét, rátermettségét: a rangos versenyen - melyen a világ ötvennégy országából mintegy 1750 fő indult - ezüstérmet szerzett.

- A négyévente megrendezésre kerülő, négy napon át zajló Erfurti Szakácsolimpia rangos rendezvény, az ünnepélyes külsőségek mellett tartalmilag is nagyon komoly megmérettetés - fogalmazott a harminchárom esztendős séf. - A kategóriában indultam, a kiírás szerint nyolc személyes dísztálat és hatféle előételt készítettem. Előbbi négyféle halból és hozzá illő köretekből állt, utóbbiakhoz libamájat, borjút, szárnyasokat és halakat használtam. A célom az volt, hogy minden téren minőségit készítsek, a dizájn esetében pedig a letisztult formákat részesítettem előnyben. A versenyre sokat készültem, hiszen tudtam: a nemzetközi zsűri számos szempont alapján, rendkívül szigorúan értékel. A dísztál és előételek egy részét még itthon, a többit a helyszínen készítettem el, a munka verseny előtti éjszaka egészében zajlott. Természetesen mindezt tervezés előzte meg, ki kellett találni az asztal, az ételek design-ját, mégpedig úgy, hogy az megfeleljen a jelenlegi elvárásoknak, igényeknek, s újat mutasson. Ebben sokat segített, hogy korábban több versenyen is részt vettem.

Veress Ferenc hangsúlyozza: nagyon fontos, hogy a szakma lépést tartson a változásokkal, igényekkel. Ma már nyoma sincs az elmúlt évtizedek azon gyakorlatának, hogy a dísztál salátaalapra rakott különböző húsokból, zöldségdekorációkból áll össze. Jelenleg minden téren a különlegességek dominálnak, tulajdonképpen csak a fantázia szab határokat a séfek számára.

- A tapasztalatokat, a megszerzett tudást természetesen a munkahelyünkön is tudjuk hasznosítani - tette hozzá. - Általában rendezvények, gálavacsorák alkalmával adódik lehetőség, hogy a hétköznapinál sokkal díszesebb terítékeket, ételeket készítsünk. De akadtak olyan különleges rendezvények is, melyek során például cég nagyméretű emblémáját kellett elkészíteni fogyasztható anyagokból. Ezek mind kihívások, de egytől-egyig hatalmas, maradandó élményt jelentenek. Természetesen a mostani eredmény is sikerélmény, olyan, ami erőt ad a folytatáshoz.

Az Erfurti Szakácsolimpián Mayer Tibor séf is részt vett, ő diplomával tért haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!