Hírek

2012.11.04. 06:35

Balaton: hajózni márpedig kell

Balaton - A kánikula, legalábbis gazdaságilag, nem kedvez a hajózásnak, az emberek hűvösebb időben - amikor nem tudnak fürdeni - szívesebben hajóznak. Persze a viharos, esős napok sem tesznek jót a forgalomnak.

Sámel József

Idén a feltételek kedvezően alakultak, így - beleértve a zalai partszakaszt is - jó szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt. Legalábbis az elmúlt évekhez képest. A vitorlások, a kikötő üzemeltetők ugyancsak nem panaszkodnak, a (hobbi)sport őrzi népszerűségét a tavon. Kifogások csupán a Balaton vízszintjével hangzottak el, mégpedig mindkét fél, s persze a tóból élő többi vállalkozás, létesítmény munkatársai részéről.

- A balatoni hajózásra nem teljesen olyan hatást gyakorol az időjárás, mint a régió turizmusára. Júliusban a hőmérséklet a hónap elején volt a legmagasabb, illetve a végén volt még egy melegebb időszak. Ebben voltak legalacsonyabbak a pénztári bevételek a személyhajóknál és a kompoknál is. A legmagasabbakat ugyanakkor a hűvösebb napokon regisztráltuk - tudtuk meg Hajduk Villőtől, a Balatoni Hajózási Zrt. projekt menedzserétől, aki elmondta: augusztusban még több kánikulai nap volt, s ekkor is ugyanaz a tendencia látszott, mint az előtte lévő hónapban. - Összefoglalva: idén is megfigyelhettük, hogy a kánikula nem kedvez a hajózásnak, akkor inkább strandolnak a turisták.

Mindennek ellenére a társaság összességében kedvező szezont, nyarat zárt. Augusztus végéig a menetrendi hajókon 453 ezer fő utazott, ez az adat 0,2 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt évben. A sétahajókra ugyanakkor 130 ezren váltottak jegyet, e téren 3,2 százalékos a növekedés. Mindez összesen 583 ezer utast jelentett, 0,6 százalékkal többet, mint 2011-ben.

Meg kell jegyeznünk, hogy Keszthelyen a legkedveltebb sétahajó a Csobánc motoros, melyet előszeretettel keresnek fel az új és visszatérő vendégek is. Nyáron e sorok írója találkozott olyan turistával, aki azt mondta: ha nyáron két napra érkezik a városba, a Csobáncot akkor sem hagyja ki. S ezzel sokan vannak így.

- A diszkóhajók újra a reneszánszukat kezdik élni, e téren hat százalékos volt a növekedés, ami összesen 14.658 utast jelentett - folytatta, hozzátéve: a Naplemente túra némiképp veszített a népszerűségéből, a csökkenés 5,4 százalékos volt. A gyerekhajókon 5227 vendég volt, 29,6 százalékkal több, mint a tavalyi hasonló időszakban. Sikeresnek bizonyultak az újonnan meghirdetett kalózhajó programok. Siófok és Keszthely kivételével mindenütt nőtt a forgalom. - Bár ebben a két kikötőben folytattuk a legintenzívebb reklámtevékenységet, a csökkenés oka az volt, hogy a két városban a konkurencia is indított gyermekeknek, családoknak szóló hajóprogramokat. Meg kell említenünk a kompközlekedést is, melyben 4,5 százalékos növekedést értünk el. A szállított járművek száma 2,6 százalékkal növekedett.

A kellemes időjárással telt nyárutó jót tett a Balatoni Hajózási Zrt. forgalmának. A hajók még az október 23-ai hosszú hétvégén is közlekedtek. Keszthelyen is kedvelt volt a sétahajózás, nem csak a szezonban, hanem az őszi időszakban is. A társaság bízik abban, hogy a jövőben tovább növekszik a vendégek száma, s persze remélik, hogy ebben az időjárás is partner lesz majd. Amúgy az alacsony, egyre fogyó vízszint nem okozott áthidalhatatlan problémát. A rutinos kapitányok - ismerve a Balaton rezdüléseit - jól tudták, hogy merre kormányozhatják hajóikat. Tíz esztendővel ezelőtt egyébként is nagyobb bajokat okozott a jelenleginél még alacsonyabb vízállás. Akkoriban előfordult, hogy homokpadot ért a hajó alja, vagy éppen elakadt a hajócsavar. Mindez nem kis károkat okozott a járművekben. A hajósok most azt mondták, nagyon bíznak benne, hogy a probléma a téli csapadékkal megoldódik.

Ebben reménykednek a vitorlások is. Az alacsony vízállás ugyanis okozott - egyelőre megoldható - gondokat. A gyenesdiási vitorláskikötő kijáratát például kétszer is kotorni kellett, hogy a hajók ki tudjanak menni a Balatonra.

- A vízállás ellenére jó szezont zárt a Yacht Egylet Gyenesdiás - értékelt Sümegi Ferenc, a szervezet elnöke. - A vitorláskikötőnkben - mely 105-110 férőhelyes - szinte állandó jelleggel teltház volt. A gazdasági helyzet persze nem könnyű, működünk, de az anyagiakban nem dúskálunk. Öt embert alkalmazunk, s bízunk benne, hogy a forgalom a jövőben is megmarad, a helyzetünk javul.

A gyenesdiási vitorláskikötőben egyébként vége a szezonnak, következik, illetve már megkezdődött a hajók kiemelése, téliesítése.

- A hajók fele már parton van, a trélereken, melyeken átvészelik a hideget, a fagyos időszakot - folytatta. - A kivételükre nagy gondot kell fordítani, hiszen a jég nagy károkat okozna bennük. A tulajdonosok figyelnek is erre, télre általában egyetlen hajó sem marad a vízben. Amikor kiveszik őket - ez szervezett módon, daru segítségével zajlik - elvégzik a szükséges technikai javításokat, karbantartásokat, s ilyenkor kerül sor az algátlanításra is. Mivel a vízállás rendkívül alacsony volt, az ebből adódó problémákat is orvosolni kell a hajókon.

Sümegi Ferenc és persze a vitorlások is nagyon bíznak abban, hogy a Balaton vízszintje a jövő évi szezon kezdetére újra beáll, s „telt” tavon hajózhatnak.

Ezek is érdekelhetik