Hírek

2012.11.11. 07:33

Amerikából jött... és visszamenne

Habár az Amerikai Egyesült Államok az elmúlt hetekben a választási csatározásoktól volt hangos, a hazai sárdobáláson edződött átlagmagyar számára még így is egyet jelent az ígéret földjével. Popovics László raliversenyző szerencsés ember, mert fényképezőgépével már többször is belevetethette magát a forgatagba odaát, az óceánon túl.

Horváth-Balogh Attila

Egy éve űzi új hobbiját a tuningolt, 306-os Peugeot-t "kergető", Zala és Baranya megye közt ingázó rali-pilóta, akiről a Zalai Hírlapban már többször is írtunk. Mint mondta, a fotózással semmi más célja nincs, mint hogy a világ szépségeit a maguk természetességében mutassa meg, manipuláció nélkül.

Imádja az USÁ-t, ahol rokonai élnek - így hát szerencsésnek mondhatja magát, mert akkor utazhat Amerikába, amikor csak kedve tartja. Legutóbb is a rokonlátogatás révén járhatott érdekesebbnél érdekesebb helyeken.

- Az ő segítségükkel nyílik módom megismerni és bejárni az Egyesült Államokat, immár 5. alkalommal voltam kint - mondta a fiatal autóversenyző. - Természetesen, nemcsak a fényképezés miatt járok a nagy vizen túlra, hanem azért is, hogy tovább tökéletesítsem angol nyelvtudásomat. Leggyakoribb úticélom Florida, egészen pontosan New Smyrna Beach, ahol nagybátyámék laknak. Ez körülbelül 30 kilométerre helyezkedik el Daytona Beach-tól, a híres autóversenypályától. Nagybátyám fia pedig Alabama államban él, Birmingham-ban, s ez ki is jelöli fotós "vadászterületemet". Most St. Augustine-ban, Key West-en és Atlantában voltam.

Popovics László szerint Amerikának egyedi varázsa van, mindig tartogat valami újat a látogató számára. Geológusként a televízióból, könyvekből ismert látványos földrajzi képződmények is izgatják, álma, hogy eljusson a Grand Kanyonba, illetve a Colorado-i aranybányákhoz.

- A legérdekesebb egy aligátorfarm volt, amit St. Augustine-ban láttam. Félelmetes, mert egy szűk pallón kell végigmenni, s alattad a vízben hemzsegnek az aligátorok. Ez tériszonyosoknak nem ajánlott - mesélte. - A farm kifejezetten látogatóknak, turisztikai céllal készült, a Florida egyik legrégibb településének számító, spanyol "beütésű" város kellős közepén alakították ki. De nemcsak aligátorok vannak itt, hanem krokodilok és kajmánok is. Óránként etetik az állatokat, aki akarja, azt is megnézheti, hogyan.

Popovics László úgy tapasztalta: az amerikai élet teljesen más, mint a miénk, a települések és környezetük sokkal rendezettebb és a házakat jellemző építészeti stílusok is egészen különlegesek. Atlanta például amolyan kertváros-jellegű, még a toronyházak közt is zöldterülettel, ezért aztán nagyon élhető és emberi. A belvárost napközben, csúcsidőszakban sem jellemzi tumultus, a közlekedést irányító jelzőlámpák ugyanis feleannyi ideig sem tartják fel a forgalmat, mint Magyarországon és valahogy minden sokkal ésszerűbben működik.

- Más az emberek mentalitása is, még a hozzám hasonló vadidegennek is köszönnek, előzékenyek, a boltban például nem számít, hogy éppen milyen napja van az eladónak, kedvesen segít. Ha mondjuk, egy autókereskedésbe besétál valaki, ugyanúgy bánnak az egyszerű hétköznapi vásárlóval, mint a milliomossal, nem tesznek különbséget. Ugyanez sajnos, a magyarországi viszonyokról nem mondható el. Az amerikai emberek nagyon pozitív gondolkodásúak, ott nem éreztem azt a negatív nyomást, ami idehaza a mindennapok része lett mára. Nyilván, biztosan az is szerepet játszik ebben, hogy arrafelé nem gyötrik az embereket ilyen-olyan adókkal, járulékokkal, fizetéscsökkentéssel és a többi.

Popovics László amerikai útja során eljutott Key West-re, az USA legdélibb pontjára is, mely lényegében sziget és város is egyben. Key West számos nagy utasszállító hajó, óceánjáró kikötője - a férfinak volt alkalma látni pár ilyet, s megnézhetett hajóroncs-múzeumokat is.

Azt is mondta: köztudott, hogy Délen a rabszolgatartás dívott, régen óriási gyapotültetvényeken dolgoztatták a feketéket - ezek az ültetvények a mai napig megvannak (főleg Georgia környékén), persze, most már a nagyüzemi gazdálkodás helyszíneiként.

- Azt tervezem, hogy a következő években végigbarangolom Amerika többi részét is - árulta el végül Popovics László. - Szeretnék eljutni New York-ba, Washingtonba, Los Angeles-be és San Francisco-ba - a távolság ugyan nagy közöttük, de ez semmi, nem kell útlevél, csak beülök az autóba és ennyi. Könnyebb, mint innét eljutni Amerikáig...

Fotók: Popovics László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!