Hírek

2012.11.25. 19:54

A szuperbruttó kivezetésével is a magas jövedelműek nyernek többet

Vagy egy tucat adófajta, s azok különféle szabályai, rendeletei változnak jövőre. Lesz dolguk az adószakértőknek, hogy értelmezzék az új jogszabályokat.

Hajdu Péter

Lesz dolguk az adószakértőknek, hogy értelmezzék az új jogszabályokat. A legfrissebb, múlt héten megszavazott néhány változás várható hatásáról érdeklődtünk. A munkavállalók nagy részét közvetlenül érintik a bérkiegészítő juttatások.

- Idén 10 és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulási kötelezettség vonatkozott a kafetéria tételekre. Aztán a kormányzati szándék minden kafetéria elemhez kapcsolódóan 27 százalékra emelte volna az egészségügyi hozzájárulást. Ez a költségnövelés a munkáltatók jelentős részét eltántorította volna a béren kívüli juttatásoktól, vagy rendkívül lecsökkent volna azok mértéke - mondja Turzó György, a nagykanizsai Pannonconsult Kft. vezetője, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Zala megyei elnöke.Németh Dániel és Szerdahelyi Endre kábelt szerel a megyeszékhelyen. A villanyvezeték métere is drága lesz (Fotó: Katona Tibor)

- Mint ismert, a kafetéria adóterhelésének több verziója is megfordult a képviselők előtt  folytatja a szakértő.  Végül is 14 százalékos lesz egységesen a kafetériát terhelő egészségügyi hozzájárulás, azaz csak 4 százalékponttal növelték meg a költségét. Még nem minden részlet ismert. Például eddig létezett egy 500 ezer forintos értékhatár, arról még nem láttam híradást, hogy a parlamenti döntés után ez utóbbi hogyan alakul, marad-e. Valószínűleg majd a törvényt követő rendeletek pontosítják. Kérdésünkre, hogy a plusz 4 százalékpontos kafetéria teher mit eredményez, a szakértő azt válaszolta, szerinte ezt a mértéket még elviseli a munkáltatók többsége.  - Az eredeti, kormányzati elképzelésekhez képest e tekintetben kedvezőbb változások jönnek tehát. Nő a kafetéria terhe, de valószínű, hogy a munkaadók nem fognak nagy mértékben visszalépni a bérkiegészítés lehetőségétől. Ne feledjük, a kafetériának még így is kisebb marad a költsége, mint a bérfejlesztésnek. Emellett pozitívumként lehet említeni, hogy bővül a juttatások köre jövőre. Például megjelenik e körben a felsőoktatás támogatásának lehetősége. Teljesen új kafetéria lehetőség a lakáskölcsön visszafizetésének támogatása. Azonban ez esetben két korlát létezik. A munkáltató juttatása legfeljebb a minimálbér 15 százaléka lehet, és akkor adható, ha a kölcsön törlesztése 20 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Meg kell említeni, hogy ugyancsak 14 százalékra emelkedik az önkéntes nyugdíjpénztárakba történő munkáltatói befizetések járulékterhe is. További érdekes kafetéria elemnek ígérkezik, hogy a lakás rezsiköltségeinek finanszírozása is lehetséges lesz, de a részletek itt is külön szabályozást igényelnek.  

Ha nem is közvetlenül, de közvetve apasztani fogja a lakosság pénztárcáját a közműadó, ugyanis ennek a közműdíjakban való áthárítása valószínűsíthető. A közműadót a víz, a szennyvíz, a földgáz, a hő, a villamosenergia és a hírközlési vezetékek tulajdonosainak kell fizetni, ha az állam vagy az önkormányzat a tulajdonos, akkor az üzemeltetőnek. A vezeték egy métere után az első változatban 100 forint volt a terv, de egy gyors módosítást követően 125 forint adót kell jövőre fizetni az említett esetekben, méterenként.  Azon vezetékszakasz, amely a központi vezetékrendszerről leágazik a lakóépülethez, nem adóköteles, de a közterületen futó igen. A távközlési szolgáltatók a vezeték hosszától függően a végrehajtott fejlesztések után (az adó 50 százalékáig) adókedvezményt kapnak. Az adó teljes összegét csak a vezeték 300. kilométerét meghaladó része után kell megfizetni. Az energiaszolgáltatókra vonatkozóan történt további törvénymódosítás is. Jelenleg a 19 százalékos társasági adón felül még 11 százalék az úgynevezett Robin Hood adó, amit jövőre 31 százalékra emelnek. Így az energiaszolgáltatók nyereségadója 50 százalékra növekszik, ez nagyon erős adóemelés - közölte Turzó György. 

A szakértő megerősítette, hogy a szuperbruttósítás kivezetése után jövőre egységesen 16 százalék személyi jövedelemadót fizet mindenki, azok is, akik évi 2 millió 424 ezer forint fölött keresnek. Utóbbi esetben a korábbi tényleges adóteher 20,32 százalék volt. Hozzátette: utóbbiak járnak jobban, béremelés nélkül is havonta legalább 10 ezer forinttal növekszik a nettó jövedelmük. Az ennél kevesebbet keresők pedig havonta néhány száz forintos keresetnövekedéssel számolhatnak majd. Viszont a magas jövedelműek esetében megszüntetik a nyugdíjplafont. Eddig 7 942 200 forint fölött már nem emelkedett a szociális hozzájárulási díj, jövőre azonban megszűnik ez a plafon. Bár az e fizetési kategóriába tartozókat nyilván nem dönti nyomorba az emelkedő járulék. A közművezetékek méterenkénti 125 forintos adókötelezettsége nagyon érzékenyen érinti a szolgáltatókat, amit az is mutat, hogy a törvény elfogadása után szinte azonnal nekiláttak a számításoknak, tudtuk meg Nagy Andrástól, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatójától.

- Előzetes számítások szerint ez az esetünkben megközelítheti a százmilliós nagyságrendű adótételt, mert jelentős közművagyonnal rendelkezünk üzemeltetőként. Folyamatosan ezt világítják át a kollégáim - válaszolta Nagy András vezérigazgató. Arra a kérdésre, hogy a szolgáltatót terhelő adót megérzik-e majd a fogyasztók a víz- és csatornadíjakban, a vezérigazgató elmondta:  Mivel a vízdíj meghatározása nem a vízművek, illetve az önkormányzat kompetenciája, hanem központi rendelet szabályozza, nem valószínű, hogy ez az adó áthárítható a lakosságra. De a részleteket még nem ismerem én sem - mondta Nagy András.

Ezek is érdekelhetik