Hírek

2012.10.08. 09:41

Gyógyvíz a járda alatt - Kuriózum a hévízi technológia

Hévíz - Azon túl, hogy biztonságos lesz, a használt tóvíz észszerű elvezetésének köszönhetően hó- és jégmentesítésre sem szorul majd a Park utca közel hatvan méter hosszú lépcsősora.

Sámel József

A napokban megkezdődött a fürdőváros frekventált helyén lévő, rendkívül forgalmas lépcsősor felújítása, melynek az elmúlt évtizedekben nagyon leromlott az állapota. Papp Gábor polgármestertől megtudtuk: a lépcsősor rekonstrukciójával nem várhattak, azt önerőből, összesen mintegy negyvenmilló forint ráfordításával újítják fel.

- Régóta húzódó problémát rendez ezzel a város - tette hozzá. Mégpedig egészen különleges, Hévízen még példa nélküli megoldással. A városban mindig téma volt, hogy az elfolyó, másutt engedéllyel hasznosított melegvízet ne hagyják veszni.

- A lépcsősornál felhasználjuk az így keletkezett hőenergiát, köszönhetően annak, hogy a két közeli hotel használt fürdővízét elvezető csatornarendszer éppen az adott nyomvonalon halad - fogalmazott érdeklődésünkre Babits Tamás, az önkormányzat Városfejlesztési és építésügyi osztályának vezetője, hozzáfűzve: a víz hőfoka a számítások szerint megfelelő ahhoz, hogy a lépcsők alá vezetve olyan mértékben temperálja a kövezetet, ami megakadályozza a jegesedést, a téli csapadék lefagyását. Így nem alakulhat ki csúszásveszély, biztonságosabb lesz a gyalogosok közlekedése, ráadásul környezetbarát módon valósul meg a síkosság mentesítés.

- Különösebb beruházásra, szivattyú, stb. beépítésére nincs szükség, a rendszer a gravitáció elvén működik majd. A lépcső alatt hosszirányban két cső vezeti el a hőt átadó vízet - mondta.

Amint megtudtuk, hazánkban valószínűleg kuriózumnak számít a hévízi megoldás. A vízen kívül persze léteznek más, szintén "beépített" hőtermeléssel működő technológiák, melyek megakadályozzák a jegesedést. Külföldön, a gazdag, hideg éghajlatú északi országokban útszakaszok, autópályák esetében is alkalmaznak megelőző fűtést. Hévíz különleges, szerencsés helyzetben van, hiszen a tó meleg víze miatt nem kell külön energiát felhasználnia a lépcsősor "szárazon tartásához".

A Park utcai lépcsősor hazai süttői mészkőből készül, a fokokat tömbkőből alakítják ki. A mozgássérültek és a babakocsival közlekedők számára változatlanul az eddig is meglévő szerpentin járda teszi lehetővé az átjárást. Ennek oka, hogy a magas - tizenegy méter - szintkülönbség miatt megfelelő lejtésű rámpát nem tudnak kialakítani. A lépcsősort ledes lápatestekkel világítják meg, ami esztétikailag künlegessé teszi a területet. A munkálatokat még ez évben befejezi a kivitelező. Papp Gábor hozzátette: szeretnék, ha a Park utcaitól mintegy százötven méterre lévő hasonló lépcsősor is mielőbb hasonlóképpen megújulna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!