Hírek

2012.09.04. 08:23

Változatos és újszerű bemutatók a nemzetközi bábfesztiválon

Lendva – A svájci Tom Greder előadásával tegnap este véget ért a határon túli város 12. nemzetközi bábfesztiválja. A Bábkikötő elnevezésű programsorozat ezúttal öt bemutatóval várta az érdeklődőket.

zaol.hu

A nemzetközi bábfesztivál immár szerves részét képezi a nyári lendvai kulturális programsorozatnak. A Bábkikötő szervezői feladatait ellátó Lendvai Művelődési és Promóciós Intézet fő célja a kezdetektől az volt, hogy ennek a sajátos és különleges előadóművészetnek a lehető legszínesebb skáláját mutassák be. A 2012-es bábfesztiválon öt produkciót láthatott a közönség, amelyek közül az első már hagyományosan a lendvai társulat, a Pupilla Bábszínház új bemutatója volt. A történetek a Piroskáról címet viselő darab nemcsak annyiban hozott újdonságot, hogy némileg változtatott a klasszikus mese történetén, de a jelmez- és díszlettervező Sinkó Szabina által vezetett társulat – Bartal Kis Rita rendező instrukciói alapján – ezúttal zenével is összekötötte a bábozást, ezáltal megteremtve a lehetőségét annak, hogy ne csak a gyermekeket, de az őket elkísérő felnőtteket is lekössék. Bartal Kis Rita szerint a bábművészeknek ugyanis figyelembe kell venniük, hogy a bábozás nem csupán gyermekeknek szóló művészeti ág, hanem családi szórakozás.

Ugyancsak új játékformát láthatott a közönség a ljubljanai SODR Teater művészeitől, akik A farkas és a hét kecskegida történetet adták elő. Az újdonságot többek közt az jelentette, hogy a bábozást élőjátékkal kötötték össze, emellett a szlovén színház azt is bemutatta, hogy miként lehet akár egyetlen női ruhadarabot díszletként felhasználni az előadás megtartásához. Az idei bábfesztiválon három klasszikus mese feldolgozását láthatták az érdeklődők, az említetteken túl Hófehérke története került még bemutatásra a cseh Vito Marciko Teater révén. Az olaszországi Teatro Viaggiante egy utcaszínházi produkcióval érkezett, míg zárásként tegnap este a svájci Tom Gredertől az Oszkár a vonaton című mesejátékot láthatták az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!