Hírek

2012.09.05. 04:09

Negyven éve - tizenegy halott

Zalaegerszeg - Eddig senkinek sem beszélt róla. Szinte maga sem akarja hinni, már negyven esztendeje történt. Mármint a müncheni olimpián általa is átélt túszdráma.

Arany Horváth Zsuzsa

Preisz József zalaegerszegi órásmester akkor 25 éves volt, s mint sport-, s persze fociszerető ember, nagyon megörült, amikor alig 2 esztendős Fiat autójával nekivágott a nagy távnak: barátjával együtt a müncheni olimpiára indult 1972. augusztus 26-án.

- Aznap, tehát szeptember 5-én hajnalban szirénázásra, kiabálásra, nagy fényekre ébredtem, mivel a szállásunk az olimpiai falu tőszomszédságában volt - idézi a történteket. - Kiszaladtam az erkélyre, s először azt hittem, tűz van, mert tűzoltóautókat láttam. Azonnal bekapcsoltuk a tévét, nos, akkor megértettük, mi történt.

A következő történt: palesztin terroristák az addig nagyon nyitott, nagyon békés müncheni olimpiát használták fel, hogy követeléseiknek nyomatékot adjanak azzal, hogy megtámadták az izraeli sportolók szállását. A Fekete szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet az izraeli csapat 11 sportolóját ejtette túszul. Két sportoló a túszejtés során halálosan megsebesült, de a német hatóságok kudarcba fulladt és dilettáns kiszabadítási akciója során a többi túsz is életét vesztette, valamint meghalt öt terrorista és egy német rendőr is - olvasható a tudósításokban.

- Épp az lett a németek veszte, hogy minden lépésükről beszámolt a televízió, így a terroristák is értesültek a várható fejleményekről - teszi hozzá Preisz József. Akit akkor is, azóta is mélyen érint a dolog, hiszen maga is zsidó származású.

Tudjuk, a gépfegyveres túszejtők az izraeli sportolókat hamar ártalmatlanná tették, hiszen ők még az ajtókat sem zárták be. A biztonsági intézkedések is sokkal lazábbak voltak, mint az 1936-os berlini olimpia idején, ezzel kívánták a németek jelezni, hogy ez már egy másik Németország. A terroristák tizenegy túszt ejtettek, név szerint: David Mark Berger, Zeev Friedman, Joseph Gottfreund, Eliezer Halfin, Joseph Romano, André Spitzer, Amitsur Schapira, Kahat Schor, Mark Slavin, Jaakov Springer és Moshe Weinberg.

- Ott voltam azon a magyar-német labdarúgó mérkőzésen is, amelynek a kezdete előtt a MOB akkori elnöke beszédet mondott, s arra hívott fel, hogy mindenki folytassa a sportviadalokat. Igaz, a hallgatóság nehezményezte, hogy a zsidó sportolókról nem szólt - folytatta az egerszegi férfi, aki egyébként gyönyörű magyar sikereknél is jelen lehetett: Gedó György ökölvívó, Hegedűs Csaba birkózó és Balczó András öttusázó aranyérmet hozó teljesítményeit láthatta.

A tragédiával kapcsolatban felemlegetjük, a terroristák 232 izraeli börtönben lévő palesztin fogoly szabadon bocsátását követelték, s túszaikkal Kairóba kívánnak távozni. A fürstenfeldbrucki katonai repülőtérről a Lufthansa egy Boeing 727-esével repültek volna, de egy szerencsétlenül előkészített tűzharcban csupán öt német lövész várta őket két óra után ért véget a dráma, 11 halott maradt a helyszínen.

Rájuk emlékeznek szerdán gyertyagyújtásal a zalaegerszegi zsidó hitközség tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!