Hírek

2012.09.05. 11:42

Iskolarendőr program - Kiemelt jelenlét szeptemberben az iskolák környékén

Zala megye - A megyében 98 általános iskola csatlakozott az iskolarendőr programhoz, amelynek keretében kiemelt rendőri jelenlét tapasztalható némely iskolák környékén, a diákok pedig tájékoztatást kaphatnak a baleset-megelőzésről.

zaol.hu

Az „iskolarendőr” programnak is köszönhetően a gyermekek közlekedésbiztonsága terén – nemzetközi viszonylatban is – jelentős sikereket könyvelhetünk el. A hatályos közlekedéspolitikai koncepció báziséve, azaz 2001 óta a közúti közlekedési balesetben megsérült gyermekek száma mintegy 36%-kal (2461→1581) csökkent hazánkban. A balesetben meghalt gyermekek vonatkozásában az adatok még „kedvezőbbek”. A 2001. évi 37 fővel szemben 2011-ben 12 gyermek vesztette életét közúti balesetben, mely csökkenés 68%-os!  

A gyermekek a legsérülékenyebbek, legyen szó közúti közlekedési balesetekről, élet- vagy vagyon elleni bűncselekményekről, bármilyen rossz szándékú befolyásról, vagy csak a tapasztalatlanságukból fakadó átgondolatlan döntésekről. Ők azok, akik életkorukból adódóan nem érzik a veszélyt, a közlekedési helyzetekben, vagy az élet más, számukra ismeretlen szituációiban. A tudatos közlekedési magatartás kialakításában, illetve a bűncselekmények megelőzésében, a felkészítésnek, a szülői példamutatásnak, a tanórai és a tanórán kívüli közlekedésre nevelésnek meghatározó szerepe van.      

A rendőrség 2008. szeptember 1-jével hirdette meg „Az iskola rendőre” programot, amely az eddigi tapasztalatok alapján nagymértékben segítette a gyermekek védelmére irányuló átfogó bűn- és balesetmegelőzési tevékenységet.

A program egyik célja, hogy a rendőrség közelebb kerüljön az ifjúsághoz és ezáltal „pozitív rendőr-kép” alakuljon ki a gyermekekben, szülőkben és a pedagógusokban.

Az elmúlt négy tanév eredményeit és tapasztalatait értékelve elmondható, hogy a rendőrség által meghirdetett programmal, annak céljaival az iskolák jelentős része egyetértett, azt szívesen fogadták. Elmondható, hogy a rendőri jelenlét miatt a gyermekek, a pedagógusok és a szülők egyaránt nagyobb biztonságban érzik magukat, valamint az is érzékelhető, hogy az iskolák környékén a gépkocsivezetők sokkal figyelmesebben, a közlekedési szabályokat betartva közlekednek.

A programnak köszönhetően az oktatási intézmények vezetői bátrabban jelzik észrevételeiket, és bizalommal fordulnak a rendőrséghez. Az iskolák vezetői pozitívumként élték meg, hogy olyan kontakt, illetve koordináló személy került az iskola és a rendőrség „közé”, akihez közvetlenül fordulhatnak problémáikkal, kérdéseikkel, ezzel folyamatossá vált az érintett iskolákban az információáramlás. A rendőrök által tartott előadások, illetve egyéb rendezvények pedig tovább színesítették a gyermekek szabadidős tevékenységét.  

Zala megyei helyzet

Megyénkben „Az iskola rendőre” programhoz 98 általános iskola csatlakozott, a delegált rendőrök létszáma 80 fő.

A Zala megyei rendőri szervek az iskolarendőr közreműködésével már a tanév megkezdése előtt áttekintették és elemezték valamennyi frekventált helyen lévő oktatási intézmény közvetlen környezetének közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzetét. Ennek keretében a helyi önkormányzatokkal és a területileg illetékes közlekedési hatóságokkal közösen – esetenként az érintett tanintézetek képviselőit is bevonva – az iskola közelében forgalomszervezési és forgalomtechnikai bejárásokat tartottak, mely során ellenőrizték többek között a közúti jelzések meglétét, útburkolati jelek, közúti jelzőtáblák észlelhetőségét, szükség esetén javaslatot tettek közlekedésbiztonsági eszközök (pl.: lánckorlát) kihelyezésére.

A tanévkezdéshez kapcsolódóan 2012. szeptember hónapban – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – kiemelt rendőri jelenlétet biztosítanak azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedés- és közbiztonsági szempontból indokolt. Célunk, hogy elősegítsük a gyermekek biztonságos közlekedését, mindemellett fokozott figyelmet fordítunk a gépjárművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére, kiemelten a kijelölt gyalogátkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára. Amely településeken ez lehetséges, a polgárőrség tagjaival kibővülve kerül végrehajtásra az iskolák környékének felügyelete - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az iskolarendőrök osztályfőnöki órák keretében tájékoztatást adnak a korosztályt érintő baleset-megelőzési információkról, a közlekedés veszélyeiről és a helyes közlekedési magatartásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!