Hírek

2012.09.18. 18:15

Földig lógó kipufogó az M7-esen

Zalakomár - Több száz liter gázolajat csempésző román, sérült futóművel közlekedő szlovén kamionost, s több gyorshajtót is megbüntettek kedden az M7-es autópálya zalakomári pihenőjénél szervezett kitereléses akció során a hatóságok.

Sámel József

Idén nem először hajtottak végre átfogó ellenőrzést az M7-es autópálya zalai szakaszán. Pár hónapja körözött férfi is horogra akadt. A  Nemzeti Közlekedési Hatóság, s a Zala Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége keddi ellenőrzésén jártunk.

 

Az átfogó közúti ellenőrzés kedden számos  büntetést eredményezett az autópályán.

- A mostani  akció kiemelt célja az árufuvarozás ellenőrzése volt, ezen belül a járművek műszaki állapotát, a vezető- és pihenőidők betartását, a rakományok megfelelő rögzítését és a szállításhoz kapcsolódó okmányok meglétét is  vizsgáltuk - így  Tóth András, a Zala Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének igazgatója, aki elöljáróban jelezte:  az ellenőrzés  alá volt járművek  közel 40 százalékánál találtak valamilyen problémát. - A legkomolyabb műszaki hibát egy szlovén teherautónál tapasztaltuk, a tönkrement légrugók miatt a tengely "felült" az alvázra, így a folyamatos rázkódás miatt szinte teljesen   tönkrement a futómű. A járművet kötelező javításra irányítottuk, emellett jelentős bírságra is számíthat a sofőr. Egy románok által vezetett angol rendszámú személyautó sofőrjével szemben is intézkedtünk, miután a járműnek a földön lógott a kipufogója, illetve  mindkét első irányjelzője hiányzott, s a szélvédő is be volt törve.

Mint azt Tóth András elmondta: több sofőrt a tachográf manipulálása, valamint a pihenő- és vezetőidő be nem tartása miatt bírságoltak meg, s volt olyan jármű, melyen rosszul rögzítették a rakományt.

A keddi kitereléses közúti ellenőrzésen a zalai rendőrség is dolgozott. Mint azt Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta: jellemzően többnyire gyorshajtásért, a biztonsági öv valamint a gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztásáért kellett felelniük a sofőröknek.

- Egyetlen komolyabb fogásról tudok csak beszámolni, egy román teherautó közel 400 liter gázolajat csempészett egy házilag barkácsolt tartályban  ezt már Rohrer Gyula, a NAV megyei igazgatóságának osztályvezetője mesélte.  A kollégák a magyar sofőrök által vezetett, külföldi rendszámmal rendelkező személyautók jogszerű használatát is ellenőrizték, ám ezzel kapcsolatban kedden nem akadt fenn senki a rostán.

Az akció keretében persze az autópálya-matricák meglétét is figyelték. Mint kiderült: a külföldi autósok közül csaknem minden tizedik nem fizet útdíjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!