Hírek

2012.08.13. 10:13

Vészharangot kongatnak a Balaton felett

Keszthely - A Balaton vízállása meglehetősen alacsonnyá vált. A hajózásban, bizonyos részeken akadnak problémák, de a helyzet (még) nem kritikus.

Sámel József

- Jelenleg 55 centiméter a Balaton vízszintje, ami elmarad a szabályozási szint alsó, 70 centiméteres értékétől. A víz minősége a déli parton megjelent zöld moszatok és algák ellenére kiváló - tudtuk meg Pécseli Pétertől, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének vezetőjétől. A hiánynak több oka is van, egyrészt a tó vízgyűjtő területén az elmúlt két évben csak átlagban volt meg a csapadék mennyisége: míg 2010 rendkívül esős volt, addig az elmúlt másfél esztendő szárazsága apasztotta a Balatont. Emellett azonban a kánikulai hőségben a párolgás miatt is rendkívül nagy volt a vízveszteség. A meleg napokon akár egy centimétert is csökkenhet a vízállás.

- A vészharangot nem kell kongatni, nincs rá ok - folytatta Pécseli Péter. - Legutóbb 2003 októberében 23 centin állt a siófoki vízmérce. De érdekességként elmondhatom, hogy az 1930-as években volt már mínusz 23 centi is a szint. Az átlagban 3,5 méter mély Balaton akkor sem száradt ki. A párolgás mértéke csökken, s bízunk a legalább átlagos mennyiségű csapadékban. Ha így lesz, ősszel várhatóan 50 centiméter körül megáll a vízszint. A téli és tavaszi csapadék remélhetőleg tovább javítja majd a helyzetet.

Az alacsony szint jól látszik a part mentén, problémák egyelőre csak a hajózásban, vitorlázásnál jelentkeztek. De ezek sem mindenütt, a zalai szakaszon például nem.

- Elsősorban a déli parton vannak kisebb gondok, a nagyobb merülési hajók esetében. De helyi munkával, kotrással, s a hajósok tapasztalatával, helyismeretével áthidaljuk a problémákat - fogalmazott dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, megerősítve: Keszthelyen, s Balatongyöröknél nincsenek nehézségek a hajózásban. Hangsúlyozta: az alacsony vízállás miatt idén hajóútjuk még nem maradt ki. - A vitorlázás a másik terület, ahol lehetnek fennakadások, mégpedig szó szerint. A 1,80-1,90 merülési mélységű hajók zátonyra, homokpadokra futhatnak, ha nem jól választják meg a nyomvonalat.

Dr. Horváth Gyula azt mondja, volt már sokkal kritikusabb is a helyzet, 2001-2003 között bizony sokat szenvedtek az alacsony vízállás miatt. Akkoriban nem csak a közlekedésben akadtak problémák, hanem műszakilag is sok kár érte a társaságot.

- A megfeneklés esélye mellett veszélyben voltak a hajócsavarok, akad berendezés, melyet elhagytak. Hogy mi várható? Ameddig tudunk, hajózunk, ez az alap. A meder-, az iszapkotrás nagy segítség lenne. Kértük az érintett hatóságokat, hogy jelöljenek ki zagytereket, ahová a kotrási anyagokat elhelyezhetjük.

Pécseli Péter érdeklődésünkre elmondta: keresik a megoldást, tárgyalnak a kotrási anyagok elhelyezéséről.

Ahogy a hajósok, a vízügyi szakemberek is bíznak benne, hogy mielőbb rendeződik a Balaton szintje, ahogy ez már oly sokszor megtörtént - emberi beavatkozás nélkül, a természet által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!