Hírek

2012.08.09. 19:06

Robbanás az olajfinomítóban - A hatóság előírta a szükséges intézkedéseket

Zalaegerszeg – A tűz keletkezésében eddig nem észlelt folyamatok játszottak közre – ez is olvasható a finomítóbeli balesetekről.

Arany Gábor

A tájékoztatót a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság adta ki érdeklődésünkre a MOL egerszegi finomítójában tavasszal történt két baleset héten zárult vizsgálatáról. Idézzük: „A tűzesetekkel kapcsolatban a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárást folytatott le. A vizsgálattal kapcsolatban szakértő került kirendelésre. A szakértők véleménye alapján megállapítást nyert, hogy a tűz keletkezésében eddig nem észlelt folyamatok játszottak közre, a viszonylag magas hőmérsékleten tárolt anyagból kipárolgó gőzök öngyulladása okozta a robbanást és a tüzet.

A szakértők megállapítása és javaslatai alapján a tűzvizsgálat lezárásával egy időben a Zala MKI hatósági felhívásban előírta a MOL Nyrt.-nek a szükségesnek tartott intézkedéseket, valamint a technológiai folyamat biztonságosabbá tételét. A baleset lefolyása: a betárolási folyamat elején a tartályban robbanás történt, tűz keletkezett. A keletkezett kárra a tulajdonos, MOL tud nyilatkozni.” Nos ez az, amit megtudhattunk a „nagy durranásokról”. Ha felidézzük akkori tudósításainkat, azokból hozzávetőleg ennyit már akkor lehetett tudni. Hetekkel korábban.

Mint beszámoltunk róla, az első haváriánál az 1000 köbméteres bitumentartályban ismeretlen okból megnőtt a nyomás, a detonációt tűz követte. A tíz méter magas tartály fölső pereménél a tető megemelkedett, emiatt körben 5–10 centiméteres repedés keletkezett. A tüzet az alig 10 százalékos telítettségű bitument tároló tartályban rövid idő alatt megfékezték. Tehát az első robbanás, vagy ahogy később finomították a finomítóbeli eseményt: a felhasadás május 18-án történt. Erről ezt közölte a cég: „a Zalai Finomító bitumenes tároló tartályának teteje ma hajnalban, 3 óra 20 perckor műszaki meghibásodás miatt felhasadt, a kiáramlás helyén tűz keletkezett. Az üzemi személyzet a tüzet a tűzoltóság kiérkezése előtt eloltotta. Személyi sérülés nem történt. A környezetbe minimális – nem kimutatható – mennyiségű légnemű káros anyag került, amely a lakosságot nem veszélyeztette.

A MOL-csoporthoz tartozó Zalai Finomító a reggeli óráktól ismét teljes kapacitással működik. A kár mértéke meghaladja a 10 millió forintot. A káresemény okának kivizsgálására vizsgálat indult.” Ebből sejthetően hasonló mértékű kár következett be, amikor 39 nappal később kísértetiesen ismétlődött meg az eset. Aznap kora délután a májusi esettől tucatnyi méterre egy 500 köbméteres tartályba bitument töltöttek be, amikor a tartály palástja meghasadt, amit tűz követett. De hogy valóban ugyanaz zajlott-e le megint, s az miként fordulhatott elő, nem derült ki a nyilvánosságnak szánt közlésekből.



Június 26-án ugyanis ezt a tájékoztatást adta ki a cég: „a Zalai Finomító egyik bitumenes tároló tartálya ma 13.15 perckor felhasadt, a kiáramlás helyén tűz keletkezett. Az üzemi személyzet és a tűzoltóság a tüzet rövid idő alatt eloltotta. Személyi sérülés nem történt, a környezetbe káros anyag nem került. A káresemény okának kiderítésére vizsgálat indult.” Nos, ez zárult le és ennek eredménye hozhatott volna megnyugvást a környéken lakóknak. Például, ha megtudhatták volna kicsit részletesebben, mi és hogyan történt, illetve: mi mindent tettek már annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő megint.

 


Szerintem - Az újságíró véleménye

Nem tudom, miért csinálunk nagy ügyet abból, hogy két sok száz köbméteres bitumenes tartály eldurrant, és kigyulladt a szívbajt hozva a közelben lakókra. Istenem, ahol dolgoznak, ott hibáznak is, de speciel most azt sem tudtuk meg, hogy ez történt-e. Szerintem igen, bár kissé homályosnak tűnik a megfogalmazás, hogy a tűz keletkezésében eddig nem észlelt folyamatok játszottak közre. Azt akarják mondani, hogy nem tudták mi zajlott, amikor a tartályokat töltötték? Hány éve csinálták, csinálják ezt így? Valaki nyugtasson meg, ugye most már tudják! Sajnos fogalmam sincs, kitől várjam erre a választ, mert akiktől eddig reméltük, azoknak csak a fentiekre futotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!