Hírek

2012.07.02. 13:09

Vádemelés - Betörés után az ügyvezető is fosztogatta a trezorokat

Zalaegerszeg - Betörés után az ékszerüzlet és zálogház ügyvezetője is fosztogatta a megmaradt készletet; minap emelt a férfi ellen vádat a megyei főügyészség.

Arany Gábor

Mint annak idején beszámoltunk róla, 2011. november 20-án hajnalban betörőket fogtak el a rendőrök. A járőr Nagykanizsa belvárosában figyelt fel a táskákat cipelő férfiakra, akik menekülni kezdtek előlük. Kettőjüket elfogták, míg harmadik társukat két héttel később kerítették kézre. Mint kiderült, az Erzsébet téri ékszerüzlet és zálogházba törtek be. Ehhez a szomszédos pincéből majdnem négy méter hosszú alagutat is ástak. Sikerült bejutniuk a trezorszobába és a fiókok tartalmából arany ékszereket és készpénzt - 122 millió forintnál több értéket - vettek magukhoz. Először 4,6 kiló aranyat helyeztek biztonságba, majd visszatértek és újabb szállítmányt pakoltak össze. Táskáikban a zsákmánnyal - húsz kilogramm arany ékszer, illetve közel ötmillió forint értékű valuta - és a szerszámokkal már hazafelé tartottak, amikor összefutottak a rendőrökkel. Hátrahagyva a holmikat próbáltak elmenekülni, de nem sikerült.

A lefoglalt értékeknek köszönhetően 54 millió forint a kárból megtérült. A három férfi ellen a napokban emelt vádat a főügyészség társtettesként, különösen nagy értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás miatt, közölte a megyei főügyészség szóvivője, dr. Pirger Csaba.

Saját üzletét fosztogatta

A nyomozás akkor vett újabb fordulatot, amikor kiderült, hogy az üzletet működtető Vasemberház BP Kft. ügyvezetője 183,6 millió forintban jelölte meg a betörés okozta kárt. Ebből pedig 74,5 millió forintot tett ki azon ékszerzálogtárgyak értéke, amelyet a Drávamenti Takarékszövetkezettel kötött megállapodás alapján kezelt. Ez azonban lényegesen több volt a betörőknél talált értékeknél, és emiatt felmerült a gyanú, hogy nem csak ők dézsmálták meg a trezort.

A nyomozás kiderítette, hogy a Vasemberház BP Kft. ügyvezetője a november 20-át követően napokban a betörők által ki nem nyitott trezorfiókokból arany ékszer zálogtárgyakat - 71,3 millió forint értéket - vett ki és máshol banki széfben helyezett el, illetve ezekből fizetett is. A nyomozóhatóság ebből csak 24,6 millió forint értékű arany ékszert tudott elfoglalni. Ezzel a Drávamenti Takarékszövetkezetet közel 50 millió forint kár érte.

A férfi ellen a napokban különösen nagy értékre elkövetett sikkasztásért emeltek vádat, valamint különösen nagy kárt okozó csalás kísérlete miatt is, mert a biztosítónak a december 6-i szemlén a Drávamenti Takarék kárát 70 millió forintban határozta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!