Hírek

2012.07.16. 21:06

Olvasói panasz: Most még nem tiltott a csekkdíj

Zalaegerszeg - Még májusban törvénymódosítással tiltotta meg a parlamenti többség, hogy a közszolgáltatók extra díjat vessenek ki csekken fizető ügyfeleikre. Sokan mégis ilyen tételt találnak aktuális számlájukon. Miért?

Horváth A. Attila

Megyeszékhelyi olvasónk, Berecz Tamás panaszolta, hogy a T-Home-tól kapott telefonszámláján megjelent egy 284 forintos tétel, amely a dokumentum szerint a postai számlabefizetés díja. Előző havi számláján ilyen költség nem szerepelt, a jelenlegin viszont a nettó 112 forintos öszszeget kétszer is felszámolták, így jött ki a bruttó 284 forint. Olvasónk – mint mondta – nem érti, miért állapította meg a szolgáltató ezt a terhet, hiszen új jogszabály rendelkezik az úgynevezett csekkdíj tilalmáról, sőt, ezt a nagyobbik kormánypárt szóvivője be is jelentette nemrég. (A csekkdíj természetesen nem azonos a csekkadónak is becézett, jövő januártól életbe lépő tranzakciós illetékkel. Előbbit a levélküldés költségeire hivatkozva veti ki több közszolgáltató.)

Megvizsgáltuk a fogyasztóvédelmi törvény május 14-én elfogadott módosítását, s ebből az derül ki, hogy olvasónknak részben igaza van, ugyanakkor a szolgáltató is jogszerűen járt el. A módosítás kimondja, hogy a közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozások a Posta Elszámoló Központon keresztül, készpénzbefizetéssel kiegyenlített számláért, valamint a számla nyomtatott példányának egyszeri kiadásáért külön díjat nem kérhetnek. Csakhogy a törvényt május 30-án hirdették ki és a kihirdetését követő 60. napon lép hatályba, tehát július 30-tól él a tilalom.

A törvény közszolgáltatásnak minősíti a víziközmű-, a távhő-, a hulladékkezelési, a kéményseprőipari, az elektronikus hírközlési, a villamosenergia- és a gázszolgáltatást.

A T-Home ügyfélszolgálatán érdeklődve megtudtuk: a cég május 1-jén vezette be a 142 forintos díjat, amely a postai csekkes, illetve a T-Pontokon történő befizetést terheli. Közölték: a hatályos jogszabályok szerint járnak el, s amint törvényi változás történik, a szolgáltató igazodik ahhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!