Hírek

2012.07.05. 17:11

Olvasói levél: Nem volt gyermekülés, húszezer forint a bírság

Söjtör - Szomszédja beteg gyerekét vitte volna orvoshoz, ám 20 ezer forintra bírságolták a rendőrök, mert nem volt biztonsági ülés az autóban.

Arany Gábor

Ezzel a panasszal kereste meg szerkesztőségünket Ugranyecz Miklós, aki a Söjtörhöz tartozó Szénásvölgypusztán él.

Betegeskedett a szomszéd kétéves kisfia és a zalaegerszegi neurológiára kellett volna bejutniuk múlt héten hétfőn délelőtt kezdte 60 éves férfi, aki öreg Zsigulijával vállalkozott a fuvarra. - A földúton jöttünk lefelé, még a sárrázón jártunk, nem értük el a főutat, amikor megállítottak a rendőrök, igazoltattak. Közölték, hogy a gyerekülés hiánya miatt megbírságolnak, hiába mondtam, hogy orvoshoz igyekszünk. Nem hatotta meg őket, ráadásul elkezdték tüzetesen átnézni az autót, ellenőriztek mindent, hiába mondtam, sietnénk az orvoshoz. Még a forgalmiban szereplő adatokat is összevetették a motorszámmal. Igaz, ezt elsőre nem találták meg, ezért azt hitték, hogy másik gépkocsi motorja van benne. Végül nagy nehezen elengedtek azzal, hogy ötezer és ötvenezer forint közötti lehet a bírság és a szabálysértés miatt most 20 ezer forint helyszíni bírságot szabnak ki. Azt mondták, ha nem fogadom el ezt, akkor a szabálysértési eljárásban még ennél több is lehet. Hát mit tehettem, elfogadtam, aláírtam a papírt - idézte fel.

A férfi ezek után visszafordult, és nem sokkal később már gyerek nélkül indult a szomszédos Bak községbe, hogy biztonsági ülést kérjen kölcsön. Végül aznap már nem jutottak el az orvoshoz, mert rendelési idő után értek be.

- Nagyon bántott a dolog, ezért bejöttem a városi kapitányságra, mert szerintem kevesebbet is kiszabhattak volna a rendőrök. Itt meg azt mondták a szabálysértéssel foglalkozók, hogy nem kellett volna elfogadnom és aláírni a papírt. Mit tehettem volna, nem akartam még nagyobb bírságot. Igaz, ezt se tudom kifizetni, mert rokkantnyugdíjból élek. Talán mégis lehet tenni ez ellen valamit - mondta végül.

Nos, Ugranyecz Miklós panaszára már nem lehet gyógyírt találni, mert a törvény úgy rendelkezik: ha az eljárás alá vont személy a helyszíni bírság kiszabását a helyszíni bírság meg nem fizetése esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről szóló tájékoztatás után aláírásával igazoltan tudomásul veszi, a helyszíni bírság ellen nincs helye jogorvoslatnak.

- Ledolgozni nem tudom, hát majd leülöm a büntetést, addig is eltart az állam - reagált a férfi, amikor közöltük vele a végső verdiktet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!