Hírek

2012.07.13. 08:11

Hétvégi programok Zala megyében

A nyár derekán sokféle rendezvény közül válogathatnak a kikapcsolódásra vágyók.

Zalai Hírlap

Aki eddig átkozta a hőséget, e hétvégén bizonyára megkönnyebbül, hiszen itt az enyhülés, ami a fellegeket is megnyitja. Más kérdés, mit szólnak ehhez a szabadtéri programok akad belőlük jó pár szervezői.

Rétesfesztivál

A tájjellegű zalai rétesek (nyújtott, gyúrt, kelt, lakodalmas) készítését hivatott népszerűsíteni az első egerszeghegyi rétesfesztivál, amit szombaton 15 órától rendeznek meg hagyományteremtő céllal a Vándor Vigadóban.

Grafikai tárlat

Kelemen Benő Benjamin grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás ma 17 órakor a városi hangversenyteremben. Az augusztus 17-ig látogatható tárlatot Péntek Imre nyitja meg.

Éjszakai vízitúra

Szombaton Molnáriban a Mura és a horvát hagyományok kerülnek a középpontba. Az Elődeink útján járva elnevezésű projekt keretében 16 órától a Mura növény- és állatvilágát bemutató kiállítás nyílik, majd a környező települések horvát asszonykórusai adnak kulturális műsort. Ezt követően, 18.30-tól indul útjára az éjszakai vízi kalandtúra a Murán.

A Nasreen Hastánc Stúdió tagjainak évzáró táncestjét tartják szombaton 18 órától a BGF gazdálkodási kar (Gasparich u. 18A) nagyelőadójában. Nasreen és tanítványai immár 7. alkalommal tartanak bemutatót. Az esten fellép még az Ezer Rózsa Kertje, valamint vendégként a Kutyakölykök és Mira Orient. Felvételünk egy korábbi gálaesten készült (Fotó: Pezzetta Umberto)

Pogácsafesztivál

Szombaton 9-kor ünnepi szentmisével veszi kezdetét Tekenyén a Pogácsa és Fröccs Fesztivál, valamint két kísérőprogramja, az V. Térségi Othello Borverseny és a II. Kisüsti Pálinkamustra. A hagyományőrző színpadi produkciók mellett lesz például lőfegyver-bemutató, fröccsváltó, asszonycipelő verseny, a kicsiket gyerekparadicsom várja, s azt is elárulják, mitől jó a tekenyei pogácsa.

Székelykapu-avatás

Szombaton 20 órakor Nagyradán székelykaput avatnak, amit a falu testvértelepülése Cófalva adományozott.

Harangszentelés

Szombaton 15 órakor a Murakeresztúr és Belezna között található nagydombi hegyen ünnepi szentmise keretében szentelik fel a tavaly épült kápolna harangját.

Falunapok

Számos településen tartanak szombaton falunapot, Pölöskén például parasztolimpiával, főzőversennyel és gyermek sportvetélkedővel vár-ják a látogatókat. 13 órától a Nyírfaligetben felavatják a Mária Bölcsője Kápolnát, ahol Vigh László országgyűlési képviselő mond beszédet. Délután a szomszédos települések művészeti csoportjai szórakoztatnak, 18 órakor pedig rockmaraton kezdődik a Norton, a Főnix és a Joker zenekarral. Ormándlakon egyebek közt a település történetét feldolgozó kismonográfiát is bemutatják, késő délután pedig fellép a Betli Duó és a Sramli Kings. Pókaszepetken gazdag kulturális műsor, veterán autók bemutatója, felnőttek számára szervezett íjászat és foci színesíti a programot, s átadják a Pókaszepetkért díjat. Gősfán ugyancsak lesz foci és kulturális műsor, melynek keretében köszöntik a diplomásokat és gazdára talál a díszpolgári cím. Este Maksa Zoltán és Kadlott Karcsi, majd bál szórakoztatja a falu népét.

Göcseji Aratónapok

Nován rendezik meg ezen a hétvégén a XXIV. Göcseji Aratónapok hagyományőrző és kulturális rendezvényt, amely pénteken előesti bállal veszi kezdetét. A kétnapos program leglátványosabb része, a kézi kaszás aratóverseny szombaton délelőtt kilenc órakor V. Németh Zsolt államtitkár megnyitójával kezdődik, ezzel párhuzamosan főzőverseny és kispályás labdarúgótorna, kézműves bemutató és játszóház is lesz a községben. Délután fél háromkor cséplőversenyt rendeznek, majd hagyományőrző együttesek műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. A nap során lesz még grafológiai íráselemzés, este tíz órakor pedig tűzijáték. Vasárnap délelőtt 11 órától újabb játszóházzal folytatódik a program, majd délután egészségügyi szűrővizsgálatokkal, sportbemutatókkal várják az érdeklődőket. Négy órától a Zegasztár verseny győztese, Merics Nikolett énekel, ezt követően a Bonita tánccsoport lép fel. Öt órakor kezdődik Baby Gabi és Sihell Ferry műsora, majd Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok bemutatója szórakoztatja a jelenlévőket. Este nyolc órától a Lord zenekar játszik.

Tuning fesztivál

Lentiben első alkalommal rendeznek tuningfesztivált, a szombati program helyszíne a 75-ös út melletti autómosó és kamionparkoló lesz. A rendezvény délelőtt tíz órakor kezdődik, a nap során lesz hangnyomás- és hengerfejdobó verseny, kipufogómérés, erotikus autómosás, illetve bemutatót tartanak hip-hop táncosok. Délután fél háromtól Curtis és BLR műsorát tekinthetik meg az érdeklődők, öt órakor motoros bemutató kezdődik, melyet felvonulás követ.

Színházi előadás

Csekefán ma este fél kilenctől a Kerkabarka színkör több rövid előadásból álló programját tekinthetik meg az érdeklődők.

Koncertek

Keszthelyen pénteken 21.30-tól a Vad Fruttik, szombaton 20.45-től a Happy Dixieland & Csak Csajok, majd a Magna Cum Laude, vasárnap 21 órától a Varnyú Country, aztán Szabó Leslie ad koncertet. Gyenesdiáson szombaton 20.30-tól a Pannonia Allstars Ska Orchestra, utána a Tales Of Evening játszik. Zalakaroson vasárnap 15 órától Szandi lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!