Hírek

2012.07.31. 15:44

A szennyvíztisztító telep korszerűsítése januárban fejeződik be Nagykanizsán

Nagykanizsa - A szennyvízhálózat 11,1 milliárd forintos, 14 települést érintő beruházása keretében megkezdődött a nagykanizsai tisztítótelep korszerűsítése is. Csütörtöktől a hálózatépítés kapcsán nagy lezárások jönnek ismét.

Horváth-Balogh Attila

A munkálatok során a szennyvíztisztító telep egy részét elbontják, mást pedig felújítanak.

- Már zajlanak a két új biológiai medence kialakításának földmunkái, óriási gödröket láthat most a laikus a munkaterületen - mondta Fitos István projektmenedzser. - Az egyikbe már betöltötte a kivitelező a kavicságyazatot, s a másikat is elkezdte tölteni, de a murai árhullám miatt a bánya ideiglenesen zárva tartott, ezért kis időre fel kellett függeszteni a munkát. Miután ez a fázis befejeződött, következik az oldalfalak vasalatának elkészítése, zsaluzása és a betonozás. Ezek a medencék mélyebbek lesznek, mint a mostaniak, így nagyobb hatásfokú tápanyag-eltávolítást tesznek lehetővé. Folyik továbbá az új technológiai gépház alapjának előkészítése, itt ugyancsak a föld kitermelése zajlik. Sor kerül a két utóülepítő medence felújítására is.

Fitos István hozzáfűzte: a régi tisztítóval nem kapacitásbeli problémák voltak, inkább minőségiek, nem tudta ugyanis az előírt környezetvédelmi értékeket produkálni. Az uniós normákat kielégítő technológia alapján működik majd a megújult szennyvísztító, s ez annak is köszönhető, hogy a korábbinál sűrűbb pálcaközű mechanikai rácsot építenek be a rendszerbe, ami a vízből eltávolítja a nagyobb méretű potyautasokat, azaz a hulladékot. A korszerűsítés során fogadóállomás készül a szippantott szennyvíz számára, valamint kiépítik az úgynevezett iszapvonalat.

- A szennyvíziszapot eddig meghatározott időszakokban a mezőgazdasági területeken injektáltuk a talajba, hamarosan ezzel párhuzamosan működni fog egy másik rendszer is - mondta a projektmenedzser. - Egy biogázerőmű: az iszapot rothasztjuk, az így kinyert biogázzal a telep épületegységeit fűtenénk majd, illetve a fennmaradó mennyiségből egy gázmotor villamos áramot termel ezt pedig a telep hálózatába tápláljuk. Miután az energiát kinyertük belőle, úgynevezett struktúraanyag (ami jellemzően szalma) hozzáadásával komposztot készítünk a hátramaradó anyagból.

A telep kivitelezésének (mely magában foglalja a labor felújítását és új üzemviteli, valamint raktár építését is) határideje 2013. január közepe.

Mint ahogy azt már megírtuk, csütörtöktől újabb teljes útlezárásra kell készülnünk a Magyar utca Arany János utcától Árpád utcáig terjedő szakaszán, az Arany és Magyar utca metszéspontjában álló körforgalomban, valamint a Lékai utca Kalmár utcáig tartó darabján. Ezzel párhuzamosan a napokban felbontják a Kinizsi utca Dózsa György úttól a Kanizsa Pékségig terjedő részét is, itt 3 hétig tart teljes lezárás lesz. Augusztus közepétől már a Dózsa és a Zrínyi utcákon dolgoznak a kivitelezők. A projektmenedzser azt mondta: a helyszíneken biztosítják az érintett területek lakóinak közlekedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!