Hírek

2012.06.02. 17:40

Sikerük titka a harmónia

Zalaegerszeg - A hastánc pozitívan hat az önbecsülésre, harmóniát csen a mindennapokba, persze azoknak, akik komolyabban művelik, életformát is jelenthet: az egerszegi Ezer Rózsa Kertje Hastánccsoport tagjainak mindennapjait is meghatározza a keleti kultúra. A csapat első lett a nemrégiben megtartott IV. Cairo Festival nemzetközi hastáncversenyen.

Péter Gyöngyi

A társaság nem először járt a budapesti összejövetelen: a korábbi gálákon nézőként vagy fellépőként is mindig részt vettek, de a rendezvény továbbképzései sem zajlottak nélkülük. Tavaly másodikak lettek egy lengyel csapat mögött, az idei megmérettetés pedig végre meghozta a sok munka gyümölcsét, a győzelem az eddigi legnagyobb sikerük.

– Színvonalas nemzetközi versenyről van szó, melyre egy videófilmmel lehetett nevezni. A zsűrit három egyiptomi, egy brazil és egy magyar mesteroktató-koreográfus alkotta, akik rendszeresen tanítanak az egyik legnagyobb egyiptomi hastáncfesztiválon is – mesélte az Ezer Rózsa Kertje Hastánccsoport és a Nasreen Hastánc Stúdió, a Zalaegerszegi Hastánc Egyesület vezetője, Nemesházi Bernadett. – A legjobbnak ítélt öt társaságnak volt aztán alkalma élőben, a helyszínen is bemutatni tudását, köztük egy másik zalai csapatnak, a nagykanizsai Zhafira Orientalnak is. Erős mezőny jött össze, kiélezett volt a verseny: már annak is örült minden csoport, hogy ott lehetett a finisben. A döntnökök sok mindent figyelembe vettek az értékelésnél: a technikát, a csoporton belüli összhangot, a koreográfia felépítését, változatosságát, a produkció harmóniáját... Öröm, hogy a zsűri véleményét a nézők is megerősítették: akárcsak tavaly, idén is elhoztuk a közönségdíjat.

Az elismerés értékes nyereményekkel járt: sok továbbképzésen fejleszthetik tudásukat a lányok – beszélgetőtársam mellett Csóka Anita, Gorza Ágnes, Horváth Eszter –, novemberben pedig elutazhatnak a katowicei Egyptian Fever Festivalra, ahol nemcsak tanulhatnak, de a nagyszabású gálaest műsorát is színesíthetik. Az egerszegi táncosok több más rendezvényen is nagy sikerrel szerepeltek az utóbbi időben. Az egyesület szervezte Westoriental Dunántúli Hastáncfesztivált versennyel bővítették, ezen sok amatőr és profi csoportjuk, szólistájuk végzett a dobogón. Nemrégiben Nagykanizsán remekeltek: a nagy múltra visszatekintő ZAladdin Országos Hastáncversenyen a különböző kategóriákban és korosztályokban indult 17 koreográfiájuk közül 13 dobogós lett. Összesen mintegy száz hölgy tanulja Bettitől a hastáncot, a legifjabb nagycsoportos óvodás, a legidősebb 60 év körüli, közülük 30–40 versenyez aktívan.

– Úgy tűnik, a hastánc nem csak divat, egyre többen és egyre komolyabban foglalkoznak vele Zalában is.

– Fontos, hogy az oktatók mindig tudjanak újat mutatni. Jómagam is rendszeresen képezem magam, egyiptomi és hazai mesterektől tanulok, és próbálok mindig mást és mást átadni a táncosoknak is, hogy folyamatos legyen a fejlődés, akár egy új stílust illetően, akár technikai szempontból. Vannak pörgősebb és érzelmesebb koreográfiák, klaszszikus és folklórtáncok, mindig van új kihívás. Eszközökkel, normál fátyollal, íziszfátyollal, legyezőfátyollal vagy ujjcintányérral is színesíthetjük a táncot. Az egészségmegőrző mozgás mellett van még egy titka a hastánc sikerének, itt Egerszegen legalábbis: a közösség ereje. Az Ezer Rózsa Kertje Hastánccsoport eredményessége például éppen abban rejlik, hogy a technikai háttér mellett megvan a táncosok között az összhang, az egymás iránti szeretet és tisztelet. Előfordulhat, hogy egy versenyen nem sikerül tökéletesen a koreográfiánk, de harmóniában vagyunk egymással. A Cairo Festival után a zsűri brazil tagja úgy fogalmazott, bár négyen vagyunk a színpadon, olyan, mintha a négyünk együttese lenne az ötödik fő.

– Pedig azt mondják, sok nő nemigen fér meg egymással.

– Valahogy nálunk mégis megfér, mégpedig az egész tánciskola szintjén. A rendszeres próbák mellett évente többször összejövünk ünnepek alkalmával is, és elméleti képzéseket is szervezek, hogy a kulturális háttérrel mindinkább megismerkedjenek a lányok. A környékbeli hastánciskolákkal is jóban vagyunk, az egyesület tagjai őszintén örülnek a másik sikerének is.

– S hogy magukra öltsék a sejtelmes ruhákat, vajon nem okoz nehézséget a hölgyeknek?

– Eleinte sokan takargatják a testüket, tükörbe sem mernek nézni az órákon, aztán megtanulják elfogadni magukat. Sok nő számára éppen a hastánc jelenti a megoldást, egyszerűen harmóniába kerülnek magukkal, a testükkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!