Hírek

2012.06.20. 18:30

Hamis (zöld)kártyások? - Közösségbe szerveződtek a panaszosok

Zalaegerszeg - Nyílászárók olcsó felújítását ígérő ügynökök járják a megyét. Még kevés a zalai tapasztalat, de jó tudni, az interneten fóruma van a cég "károsultjainak".

Arany Gábor

Az új módira névtelenséget kérő zalaegerszegi olvasónk hívta fel a figyelmet. Az egyik módszer szerint az üzletkötők azt állítják, kötelező a lakásokra kiállíttatni az energetikai tanúsítványt, zöldkártyát. Ha pedig ez kedvezőtlen értéket mutat - magyarul rossz a szigetelés -, akkor javíttatni kell.

Gyorsan tegyük hozzá: ez nem igaz! Az energetikai tanúsítvány az ingatlan eladásakor, illetve egy évnél hosszabb bérbeadáskor kell, s arra szolgál, hogy a vevő, illetve bérlő tudja, miért fizet.

A cég, a Bayerwind ügynökei azonban erre nem térnek ki, hanem felajánlják, hogy 80-90 ezer forint körüli összegért szigetelik a lakásban az összes nyílászárót svéd technológiával, emellett kicserélik a vasalatokat is, és minden szükséges javítást elvégeznek, hogy utána a legszigorúbb feltételnek megfeleljen a lakás.

- Tapasztalatom szerint elsősorban az idős generációt célozzák, akiket rámenősen és szakszavak gyakori használatával elbizonytalanítanak. A habozásukat látva egyből kezdik a megrendelőlapot kitölteni, majd aláíratják. Az egész eljárás ára 89 900 forint, a 20 ezer forintos előleget a megrendelés aláíráskor kell odaadni. A szerelőknek a következő 40 ezret, a maradékot pedig csekken kell befizetni - magyarázta olvasónk, akit azzal akartak félrevezetni, hogy állították, azért dolgoznak ilyen olcsón, mert a társasházzal szerződésben állnak.

- Erről szó sincs - ezt már Cziráki Zoltánné, a belvárosi társasház számvizsgáló bizottságának elnöke közölte. - A nyílászáró a lakó tulajdona, arra közös pénzből nem költünk. A házban hárman kötöttek szerződést, de még nem jártak itt a cég szakemberei, ezért nem tudni, milyen munkát végeznek. Nem ez volt az egyetlen próbálkozás, mert energiatanúsítványt is el akartak adni a lakóknak. El kellett zavarni őket, mert a zöldkártyára csak eladáskor vagy egy évnél hosszabb bérletnél van szükség - tette hozzá.

A Bayerwind honlapján található telefonszámon Fróna Vilmos tulajdonost, ügyvezetőt sikerült megkérdezni, mit szól a cégét ért kritikákhoz.

- Ismerem ezeket, de nem tudom, hogy a reklamálók közül ki a valós megrendelőnk, mert az üzletkötőink által felvett komplett felújítás meg szokott valósulni. Hozzánk reklamáció nem jutott el - kezdte. - Megbízással alkalmazunk üzletkötőket, akik a lakásfelújításokra felveszik a megrendeléseket és a munka alapján fizetünk nekik jutalékot. Azért nem felelünk, hogy ők hogyan adják ezt el, mit ígérnek, mert nem az alkalmazottaink - magyarázta.

Arra a felvetésre, hogy az interneten panaszkodókat keresték-e, úgy reagált: ha elégedetlen a munkával, akkor a megrendelő keresi a szolgáltatót és nem fordítva. Közölte: feljelentést tesznek a cégről az interneten megjelenő kritikák miatt, mégpedig komoly anyagi veszteséget okozó hitelrontásért.

 

A régi szigetelőcsíkot kicserélik

A cég a megrendelésben vállalt "meglévő nyílászárók hőkorszerűsítése Euro strip eljárással, tokok tömítése, vasalatok javítása az egész lakásra" helyett töredéket nyújt. Az interneten is gyűlő tapasztalatok szerint a régi szigetelőcsíkokat kicserélik, a vasalatokat pedig általában a megrendelés pontatlanságára hivatkozva másik időpontra ígérik, aztán "elfelejtenek" megjelenni. Ha keresik a megadott telefonszámon őket, különböző kifogásokat találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!