Hírek

2012.06.04. 13:36

Ha útra kel a házi kedvenc

Zalaegerszeg - Nyári szabadságon, ha külföldre utazik a család, jó esetben vigyáz valaki otthon a házi kedvencre. Ha nincs erre lehetőség, vagy egyébként is magunkkal szeretnénk vinni az állatot, mit tegyünk?

Hajdu Péter

Az ismert sportoló, Szélesy Judit, a ZTE női kosárlabda csapatának tagja például, mint elmondta, talált kiskutyáját, Fülit gyakran viszi magával Ausztriába. A tengerparti nyaralásokra eddig nem merte, de az idei, horvátországi útra esélye van a kiskutyának is, miután érvényesítik az állatútlevelet.

Ha rászánjuk magunkat egy közös útra, mire számítsunk?

Az állatok külföldre utaztatásához különféle engedélyek szükségesek, amelyek beszerzésére fel kell készülni. Dr. Vecsei Anna Lucától, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának osztályvezetőjétől érdeklődtünk ez iránt.

- Mások a feltételei az unión belüli országokba, és a harmadik országba történő szállításnak, sőt, az unión belül sem teljesen egységes a dolog. Svédország, Málta, az Egyesült Királyság és Írország e szempontból kiemelt helyzetű tagállamok, amelyek kissé szigorúbb feltételeket támasztanak a többi tagországnál - mondja a hatósági állatorvos.

Hozzáteszi, esetünkben, a kedvtelésből tartott állatok csoportjából három fajnak azonosak a szállítási feltételei, a kutyáé, a macskáé és a görényé, többnyire ezeket viszik magukkal az emberek.

- Alapvetően fontos az állat azonosítása. Ehhez korábban elég volt a tetoválás megléte, most már ez nem minden esetben elég. 2011. július 3-a óta az új tetoválást már nem fogadják el külföldön. Ez azt jelenti, hogy az említett dátum előtt tetovált állat azonosítását még elfogadják, de az annál fiatalabbakat csak elektronikus csip beültetésével lehet külföldre vinni. A kiemelt helyzetű tagállamokba történő kivitelhez pedig az idős állatot is el kell látni csippel - részletezi a különbségeket.

Az unión belüli állatszállítás következő feltétele az útlevél megszerzése, amelyet a helyi állatorvos adhat ki, aki e dokumentumban igazolja a veszettség elleni vakcinázást, illetve a védettséget. A kiemelt helyzetű tagországokba utazáshoz nem elég az állatorvos igazolása a veszettség elleni oltásról, laboratóriumi vizsgálattal is igazolni kell, hogy az oltás eredményes volt. Az utazás időzítésében szerepet játszik a kölyökkutya esete, amely az első oltási sorozaton van túl. Ez két oltásból áll, és a második oltás után három hétnek el kell telni a kiutazásig. Az ismétlő oltások után viszont akár másnap külföldre mehetnek, ha az éves oltásokat időben megkapta az állat. A kiemelt tagországok és Finnország az elvégzett, friss - öt napon belüli - féreghajtás igazolását is megköveteli.

Az unión kívülre, harmadik országba való szállításhoz tájékozódni kell a célország feltétleiről, hiszen az más-más lehet. Interneten, a külképviseleteknél tehető ez meg, de az állategészségügyi hatóság is tud segítséget nyújtani e téren. A harmadik országok közül viszont többen - az európai miniállamok, városállamok és Svájc, Norvégia - társultak az uniós állatszállítási feltételekhez.

- Harmadik országba történő szállításhoz nem mindig elég az állatorvos által kiállított állatútlevél. Helyette, vagy mellette szükség van egy állategészségügyi bizonyítványra is, amit a hatósági állatorvosnak is igazolni kell. Az unión kívülre utazáshoz ugyancsak szükség van a laboratóriumban elvégzett szerológiai vizsgálatra, ami a Magyarországra történő visszaléptetéshez is szükséges. Ezt azonban elég egyszer elvégeztetni. Horvátországba elég az állatútlevél, amit a hatósági állatorvos is igazol - közölte még dr. Vecsei Anna Luca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!