Hírek

2012.06.22. 04:37

Bálint gazda: ''Ne a földet, a munkát gyarapítsd!''

Keszthely – Sokkal jobban ki kellene használni a magyar föld adottságait nagyüzemileg és a magánszektorban egyaránt – véli és vallja a mindenki által Bálint gazdaként ismert dr. Bálint György.

Sámel József

Erről Keszthelyen, a Helikon kastélymúzeum pálmaházának avatóünnepségén is beszélt. Ez alkalommal több kérdésünkre is válaszolt. Megtudtuk: nem is oly rég súlyos balesetet szenvedett, elütötte egy autó, de szerencsére felépült, s újra kertészkedik.

- Kétféleképpen kertészkedem, egyrészt a családi házamnál, ahol lakom. A munkák zömét ugyan a feleségem végzi, de időnként igénybe veszi a tanácsaimat – mondta a kilencven éves szakember. - Másrészt, amikor optimista hangulatban vagyok, azzal bíztatom magam, hogy az országban sok-sok kiskertem van, és azt hiszem túlzások nélkül mondhatom: az emberek örülnek, ha meglátogatom őket, illetve a kertjüket. Ezt az örömöt úgy szoktam viszonozni, hogy ha látok egy gyomot a kert sarkában, akkor kihúzom, hogy az ottlétemnek haszna legyen. A tréfát félretéve, dolgozom több szakmai folyóiratnak, televíziónak, rádiónak. A csatornákkal együtt törekedem arra, hogy az ember és a kertészkedés kapcsolata minél szorosabbá váljon.

- Merthogy az emberek manapság ahelyett, hogy termelnének, inkább elmennek a bevásárlóközpontba zöldségért, gyümölcsért...

- Az adottságok megvannak, a kertészkedés igazán hasznos hobbi. A magunk által termelt zöldségek, gyümölcsök egészségesebbek, mint azok, melyek származásáról adott esetben nem sok mindent tudunk. A magyar élelmezésügy ugyan jóval szigorúbb a többi európai, vagy akár más kontinenseken működőknél, mégis azt mondom: legjobb lenne, ha mindenki termelne, s kihasználnánk minden talpalatnyi földet. Ez a tendencia egyébként a vezető gazdasági országokban reneszánszát éli. Szóval, ha valaki saját magának, családjának, gyermekeinek, unokáinak termel, az saját felelősségére, kockázatára használ növényvédőszereket, lehetőség szerint a szakmai előírásoknak megfelelően. Ezáltal olyan zöldségek és gyümölcsök kerülnek a család asztalára, melyekben nincsenek már növényvédőszer maradékok.

- Magyarország mezőgazdasági adottságai kiválóak. Ön szerint kihasználjuk ezeket?

- A természeti lehetőségek, a közgazdasági. logisztikai adottságok egyaránt kiválóak. Akárcsak a szakmai tudás, amire nagyon kell vigyázni. Mert ha kihal az a generáció, amelyik eredményesen végezte a intenzív agrártevékenységet, akkor olyan hiátus keletkezhet, melyet több generációs időszakot alapul véve is nehéz lenne pótolni. Remélem, ez nem következik be. Nagyon fontosnak tartom, s ma már a kormányzat is ezen az állásponton van, hogy ki kell használnunk a kedvező lehetőségeket az intenzív mezőgazdasági kultúrák kialakítására. Itt említem meg a Keszthelyen jól ismert mezőgazdászt, Nagyváthy Jánost, aki a Festetics család szakembere volt. Ő a Szorgalmatos mezei gazda című könyvében 200 éve azt írta: "Markolj csak keveset, hogy azt jól megszorítsd, ne a földet, a munkát gyarapítsd!" Nos, ez az idézet ma még aktuálisabb, mint két évszázada volt. Azt jelenti, hogy a belterjes gazdálkodást kell folytatni, tehát a területegységre számított jövedelmet kell fokozni. Ez a magyar nemzetgazdaság nagy tartaléka, amit legalább ötven esztendeje nem használunk ki kellőképpen. Igaz, hogy a búza és a kukorica kereslet, s a növények tőzsdei ára nagy, de ez korántsem indokolja, hogy a magyar mezőgazdasági területek 75 százalékát négy növény (kukorica, búza, napraforgó, repce) foglalja el. Ezek egy hektárra vetített jövedelme ugyanis viszonylag alacsony. Persze a termesztésük kevés kézimunkát igényel, pedig éppen ennek növelése jelenthetne előrelépést. Eredményeként még jobb lenne a termények minősége, csökkenne a munkanélküliség, s fokozódna a falusi lakosság életszínvonala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!