Hírek

2012.05.03. 14:29

Küzdelem a melldaganattal - ''Ha belenézek a tükörbe, ne egy beteg nézzen vissza rám, hanem egy nő''

Áprilisban kapta az első kemót, pont anyák napjára ment el a haja. - Fájt a fejbőröm, csillapításul hideg vizet engedtem rá. Aztán megláttam, hogy a hajam fele ott van a fürdőkádban... Számítottam erre, mégis megrázott - mondja Zsák Erzsébet, aki három éve, egy februári vasárnap reggelén észrevett valamit a mellén. Mint később kiderült, 1,8 milliméteres daganat volt.

Magyar Hajnalka

Három éve, egy februári vasárnap reggelén történt. Zsák Erzsébet nagyot nyújtózkodott, s eközben észrevett valamit a mellén. Mint később kiderült, 1,8 milliméteres daganat volt.

- Sokkolt a diagnózis, csak potyogtak a könnyeim. Valaki kérdezte, fájt-e a biopszia, mondtam, fogalmam sincs...

- Férjem és fiam is döbbenten fogadta a hírt, napokra síri csend költözött az otthonunkban - folytatja Zsák Erzsébet. - Nekem lett ebből elegem, s előálltam: nem akarok én még meghalni, ne temessenek még gondolatban sem... Az lett a dologból, hogy ahogy őket erősítettem, biztattam, úgy jöttem fel én is szépen a víz alól. Magam is elhittem, amit nekik mondtam. Tudtam, hogy baj van, nem dugtam homokba a fejemet, de megpróbáltam a gyógyulásra beállítani az agyamat. Hiszen ma már jó kezelések vannak, az orvosok mindent megpróbálnak, nekem is hozzá kell tennem ehhez a magam részét.

Erzsi 20 éve Nagyváradról települt át családjával Zalaegerszegre, s mivel nővér a hivatása, a megyei kórház belgyógyászatán helyezkedett el. A rokonságban nem volt daganatos halmozódás. Gerinc-sérvvel műtötték, ami megviselte, majd elvállalta a főnővér helyettesítését. Akkoriban gyakran volt feszült, sokat idegeskedett, ő a stressznek tudja be betegsége kialakulását.

Eljött a műtét napja, s a lábadozás időszaka. Családtagjai és kollégái tartották benne a lelket. Nem is hagyta el magát.

- Műtét után a főorvosnő kedvesen azt mondta: a Zsák Erzsin nem is látszik hogy beteg, szatén pizsama, kipingált arc... Más viszont szemrehányóan megkérdezte: ilyen fontos a külső? Igen. Ha belenézek a tükörbe, ne egy beteg nézzen vissza rám, hanem egy nő. Ez is erőt ad. Nem titkoltam a bajomat, jobban zavart volna, ha a hátam mögött sutyorognak. Ki kell ezt beszélni magunkból, hiszen ma én, de lehet, hogy holnap te...

Azért voltak mélypontok. Áprilisban kapta az első kemót, pont anyák napjára ment el a haja.

- Fájt a fejbőröm, csillapításul hideg vizet engedtem rá. Aztán megláttam, hogy a hajam fele ott van a fürdőkádban... Számítottam erre, mégis megrázott. A másik mélypont az volt, amikor a 80 éves anyukámmal közölnöm kellett a betegségemet, s megmutattam neki magamat paróka nélkül... Nem egyszerű legyűrni ezeket az élményeket, de nem is lehetetlen. Itt vagyok, jól vagyok, újra dolgozom... - mondja őszinte mosollyal.

A mellrák az egyik leggyakoribb daganat, leginkább az 55-65 éves korosztályt érinti.- De más életkorban is kialakulhat, ezért minden korosztálynak figyelnie kell magára, s főként részt venni a mammográfiás szűréseken - szögezi le elöljáróban dr. Ruzsa Ágnes, a Zala Megyei Kórház onkológiájának osztályvezető főorvosa. - Ha csomót vagy bármilyen elváltozást észlelünk, legyen az akár bőrpír, viszketés, furcsaság, haladéktalanul forduljunk szakemberhez. Fiatalon is ébernek kell lenni, hiszen a várandósság alatt is kiütközhet a baj.

Ha valaki szűrésen kívül kér beutalót a mammográfiára, akár 3 hónap várakozásra is felkészülhet, amennyiben tünetmentes. Ha panaszt észlel, soron kívül megvizsgálják.

Az emlőrák kialakulásának pontos oka ma sem ismert. Örökletes tényezők közrejátszhatnak, s a hormonális változások, valamint a környezet káros hatásai (például vegyi anyagok) ugyancsak köthetők a kórhoz. A gyakoribb szülés és a hosszú szoptatás kínálhat valamiféle védelmet, de kivételek sajnos mindig akadnak. Sokan a stresszben látják az okot, a főorvos szerint a meggyengített immunrendszer révén valóban lehet köze a betegséghez. A daganatnak 4 fő típusa ismert, amelyek nagyon különböznek egymástól.

- A négy nagy csoporton belül akadnak kifejezetten jó prognózisúak, ám igen nehezen orvosolhatók is. Az bizonyos, hogy minél kisebb a daganat, annál eredményesebben gyógyítható, ám alapvetően nem a daganat mérete dönti el a kimenetelt, hanem a szövettani típusa. Léteznek nagyra növő tumorok, amelyekkel sokáig élhet a beteg, vannak akár 5-10 évig is szunnyadó csomók, de akad olyan eset is, hogy egyetlen hónap alatt elburjánzik a rosszindulatú góc. Nagyon fontos tehát, hogy ne a szomszédasszony betegségét vegyük alapul a saját helyzetünk felméréséhez. Az időhúzás rossz taktika, minden daganat más, különböző a gyógyítása is.

Az országban évente mintegy 4 ezer új emlőrákot fedeznek fel, s a halálozás is ilyen nagyságrendű. Meglepően hangzik, de az emlőrák 80-90 százalékban gyógyítható volna, a világstatisztika produkálja is ezt az arányt. Hazánkban azonban mindössze 60 százalékos a gyógyulás, ami annak tudható be, hogy a nők titkolják, elhanyagolják az állapotukat, későn fordulnak orvoshoz, amikor már nehéz segíteni.

- A halálozásban 2000 óta tapasztalható javulás. Ekkortól működnek a megyei onkológiai centrumok, s váltak szélesebb körben elérhetővé a legkorszerűbb gyógyszerek.

Felvetjük, hogy éppen az ősszel írt arról lapunk, hogy az osztályon gyógyszerhiány miatt megszakadtak a kemoterápiás kezelések...

- A Zala Megyei Kórházban minden gyógyszer elérhető, amennyiben az országban hozzáférhető... Amikor nálunk hiány volt, másutt is az volt, csak mi beszéltünk is róla, kiálltunk a nyilvánosság elé a betegeink érdekében. Annyi haszna mindenesetre lett a történteknek, hogy a finanszírozó azóta jobban odafigyel a gyógyszerellátás folyamatosságára, s gyorsabbá, rugalmasabbá vált a hozzáférés.

A kezelés sokféle lehet. A korán felismert, szelíd daganatot gyakorta elegendő eltávolítani, s kemoterápiára, sugárra sincs szükség. Más esetben csak hormon- és sugárterápiát kap a beteg, ám az összes kezelésre is szükség lehet, biológiai terápiával kiegészítve. Utóbbi az elmúlt tíz évben hatalmasat fejlődött, ráadásul éppen a „gonosz” daganatoknál. Biológiai terápiával rengeteg olyan nőt tudtak meggyógyítani, aki ennek hiányában még menthetetlen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!