Hírek

2012.05.31. 15:40

Ingyenes buszközlekedés? Így is, úgy is pénzbe kerül

Nagykanizsa - Legyen ingyenes a dél-zalai városban a buszközlekedés - javasolta a közgyűlés számára Zakó László, a Jobbik Magyarországért országgyűlési képviselője. A testület - egyéb más témák mellett - erről is tárgyalt csütörtöki soros ülésén.

Horváth-Balogh Attila

A képviselő koncepciója szerint a Nagykanizsán élők jegy- és bérletvásárlás nélkül utazhatnának a helyi járatú autóbuszokon, fizetni csak a más településekről érkezőknek kellene. Mint ahogy az Zakó László Cseresnyés Péter polgármesternek írt, az előterjesztéshez csatolt levelében olvasható, ilyen megoldásra a világ számos pontján van már példa. A képviselő szerint az intézkedés hatására sokan letennék a gépkocsijukat, és minden bizonnyal a gyalogosan, vagy biciklivel közlekedők közül is számosan buszra szállnának. Azonban ez - nyilván - a szó szoros értelmében nem lenne mégsem ingyenes, hiszen az autóbuszok fenntartásának, üzemeltetésének költségeit valakinek viselni kellene. Ez Zakó László információi szerint 260 millió forintot tenne ki évente, amit a kanizsaiak fizetnének, kvázi adó formájában - az összeg körülbelül 10 ezer forintra rúgna személyenként. Véleménye szerint ennél már most is sokkal többet hagynak a busszal utazók  a jegypénztáraknál, az autózás költségeiről nem is beszélve.

A javaslatról hosszasan vitáztak ma a képviselők. Karádi Ferenc alpolgármester (Fidesz) egyenesen úgy fogalmazott: Zakó voltaképpen közlekedési adót szeretne kivetni.

- Azon emberek számára, akik továbbra is gyalogosan, kerékpárral, vagy autóval akarnak közlekedni, ez méltánytalan lenne - jelentette ki. - Sőt, amennyiben bevezetnénk ezt a rendszert, abban a pillanatban elesnénk az állami normatívától is, így már 400 milliót kellene kifizettetni a kedvezményben részesülő városlakókkal.

Dr. Fodor Csaba (MSZP) sem tartotta mostani formájában elfogadhatónak a javaslatot, de mint mondta, gondolatébresztőnek jó lehet - a közgyűlés visszatérhet rá az ármegállapításkor.

A meghívottként jelen lévő Zalatnai László, a Zala Volán Zrt. vezérigazgatója mindezek kapcsán jelezte: az ügyben a képviselők hivatottak dönteni, ők pedig szolgáltatnak, amire és ahogy igény van. Hozzátette: a felvetés környezetvédelmi olvasata mindenképpen pozitív, a gazdasági vonatkozása viszont mérlegelés kérdése. Végül a közgyűlés elutasította a javaslatot.

A képviselők ezen kívül döntöttek többek közt a város oktatási-nevelési intézményei magasabb vezetőinek kinevezéséről, s újabb 5 évre bizalmat szavaztak igazgatói-főigazgatói tisztségében Kókainé Hámorszky Évának, Faller Zoltánnak, Szermek Zoltánnak és Bene Csabának. A közgyűlés határozata értelmében továbbá mától nonprofit gazdasági társaságként működik tovább a Kanizsa Televízió Kft.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!