Hírek

2012.05.04. 06:23

Adós, fizess! Van, ahol a nyilvános lista sem segít

Megyei körkép - Zalakomárban nemrég nyilvánosságra hozták a helyi adókkal tartozók névsorát. Varga Miklós polgármester szerint azonban az intézkedés nem váltotta be a reményeket, az eltelt időben csak néhányan rendezték tartozásukat.

Zalai Hírlap

Annak idején Hódmezővásárhely önkormányzata lépte meg elsőként ezt az intézkedést, ami nagy vihart kavart jogvédő körökben. Az érintettek most sem örülnek, a történtek kapcsán a megye más településein is az után érdeklődtünk: milyen az adófizetési morál, és terveznek-e a zalakomárihoz hasonló lépést?

Utóbbi településen egyébként több mint 200 magánszemély és vállakozás nem tett eleget kötelezettségének.

- Első alkalommal hoztuk nyilvánosságra az adósok listáját, amit az adózás rendjéről szóló törvény tavaly decemberi módosítása tesz lehetővé - bocsátotta előre Varga Miklós, Zalakomár polgármestere. - Az önkormányzat kintlévősége több, mint 10 millió forint, és azt reméltük, attól, hogy a lista a helyi újság, a Komári Hírmondó hasábjain valamennyi lakóhoz eljut, megmozdulnak az emberek és igyekeznek rendezni a tartozást, hogy a következő, várhatóan negyedév múlva készítendő listán már ne legyenek rajta. Sajnos, nem így történt, utána csak néhányan jöttek be és fizették ki pironkodva tartozásukat.

A Komári Hírmondó az adósok listájával egyébként ott van a település honlapján is, így azt elvileg nemcsak helyben, hanem a világ bármely pontján olvashatják. Az adatvédelmi hatóság viszont épp emiatt tartja aggályosanak az efféle döntéseket. Varga Miklós erre azt mondja: ha a nagy adóhatóság évről évre közölheti honlapján az adóval tartozók adatait, akkor miért nem tehetné meg ezt egy települési önkormányzat is?

A komári listán egyébként a legnagyobb hátralékos egy budapesti székhelyű vállalkozás, mely több, mint 4,1 millió forintnyi iparűzési adóval tartozik. De nincs egyedül; több, már megszűnt, vagy elköltözött vállalkozás sem adózott. A magánszemélyek között a legmagasabb összegű hátralék kicsivel több, mint egymillió, a legkevesebb pedig 2566 forint. Nagyon sok a pár ezres, illetve néhány tízezres kintlévőség, melyek építmény-, kommunális, iparűzési és gépjárműadóban realizálódnak. Az érintettek közül vannak is, akik éppen azt sérelmezik, hogy 2-3-4 ezer forintos tartozással miért kellett közszemlére tenni az adataikat, nevüket és lakcímüket. Erre a polgármester azt mondta: nem tehettek kivételt senkivel sem.

Zalaegerszegen nem terveznek a zalakomárihoz hasonló lépést - tudtuk meg Tóth Csillától, a megyeszékhely polgármesteri hivatal adóosztályának vezetőjétől. Mint mondta, a tartozások végrehajtási eljárási törvényei megfelelő eszközül szolgálnak az adó beszedésére. Tavaly közel 200 millió forintot sikerült beszedni a végrehajtóknak. A helyi iparűzési adó vonatkozásában a 2011 végi állapot szerint a vállalkozók, cégek végrehajtható tartozása az előírt kötelezettség 2,5 százaléka, egészen pontosan 107 millió forint volt. Ez elenyésző ahhoz képest, hogy 8842 adóalany érintett ebben az adónemben, illetve hogy a 3,2 milliárdos előirányzott bevételnél jóval több, 3,8 milliárd realizálódott. A gépjárműadó-kintlévőség csak arányaiban magasabb, ám abszolút értékben nem: 9,8 százalék és 72 millió forint.

Egyelőre Nagykanizsán sem tervezik az adóslista nyilvánosságra hozatalát, ennek pedig az az oka, hogy a megyeszékhelyhez hasonlóan a dél-zalai városban is alapvetően jó az adómorál.

- Az építményadó vonatkozásában közel 13 millió forint a hátralék, ami a 406 millió forintos adókötelezettség alig 3 százalékát teszi ki - tudtuk meg Somogyi Ottótól, az adóügyi osztály vezetőjétől. - Az iparűzési adó tekintetében ennél is jobbak a mutatók, mindösszesen 1,3 százaléknyi a hátralékosok aránya, ami a közel 3,5 milliárd forintos adóbevételnél 43 milliós elmaradást mutat. A gépjárműadó esetében is csupán 5 százaléknyi a hátralék aránya, ami a 377 millió forintos adókötelezettségből 19 milliós hiányt mutat.

Somogyi Ottó elmondta: ha az adós felszólításra sem rendezi tartozását, letilthatják azt a munkabérből, nyugdíjból, cégeknél inkasszózhatnak, legvégső esetben pedig sor kerülhet az ingóságok, például az autó vagy lakás árverezésére is - igaz, ez utóbbira 5 éve nem volt példa.

Az adóügyi osztály vezetője szerint egyébként adós és adós közt is van különbség. Nem lehet egy kalap alá venni a pár ezer és a több százezer, esetleg millió forinttal tartózó adósokat. Az adóslista közzététele ugyanis a kicsiket indokolatlanul megalázná, miközben a nagyokat vélhetően ez sem motiválná a törlesztésben.

Zalakaroson sem rossz az adómorál, ennek ellenére rövidesen a testület asztalára kerül az adóslista kérdése. Novák Ferenc polgármester elmondta: a magánszemélyek esetében minimális - közel 2 millió forint - az adóhátralék, ráadásul a tartozók többsége olyan külföldi, aki nyár eleji érkezésekor rendezi a helyi adókat.

- Probléma inkább a gazdasági társaságokkal van, a 70 millió forintos kintlévőség zöme az iparűzési illetve az idegenforgalmi adó meg nem fizetéséből ered - mondta a dél-zalai fürdőváros polgármestere, aki hozzátette: saját véleménye szerint megfelelő szűrők beiktatásával nyilvánosságra lehetne hozni a legnagyobb tartozók adatait. Annak viszont ő sem látja értelmét, hogy néhány ezer forintos elmaradás miatt szégyenpadra ültessék a fürdőváros polgárait.


Az adatvédő szerint a netes lista túlzás
Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke korábban már állást foglalt az adóslisták nyilvánossá tétele kapcsán. Ennek értelmében nem felel meg a törvényi előírásoknak, ha a névsor az önkormányzat honlapján is megjelenik. Ugyanis a nyilvánosságra hozatal során tekintettel kell lenni arra, hogy a helyi adóbevételek csak az ottani közösséget érintik. Az internet viszont átlép a település határain, így természetesen túlmutat a jogalkotó céljain is.



Szerzők: Horváth-Balogh Attila, Pásztor András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!