Hírek

2012.04.17. 12:15

Uzsorás szerződés: a háziorvosok markáns érdekérvényesítésbe kezdtek

Zalaegerszeg – Jelképes sztrájkbizottság létrehozásáról döntött hét végi, Mórahalmon megrendezett országos gyűlésén az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ).

Magyar Hajnalka

– Végre markánsan meg kell jeleníteni az érdekeinket, nyomásgyakorló lépéseket tenni, hogy rábírjuk a kormány és az egészségügyi ágazat képviselőit a bértárgyalások mielőbbi megkezdésére – vázolja céljaikat dr. Selmeczi Kamill, a szövetség elnöke. – Mivel a háziorvosok valódi sztrájkot nem folytathatnak, ráutaló akciókkal tervezzük nyomatékosítani kéréseinket, s emellett biztosítjuk a kötelezően elégséges szolgáltatást.

Demonstrációkkal, kommunikációs akciókkal kívánják fenntartani a „sztrájk készültséget” mindaddig, amíg a kórházi egészségügyi dolgozókkal azonos kondíciójú béremelésben nem részesülnek. Akciójukhoz várják az alapellátás további szakmai érdekvédelmi szervezeteinek (fogorvosok, védőnők, ápolók, asszisztensek) csatlakozását.


Az országos gyűlés határozatba foglalta a finanszírozással kapcsolatos kifogásait is. Leszögezik: „a törvények és rendeletek lehetővé teszik, hogy az OEP a háziorvosok helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan szerződést, úgynevezett uzsorás szerződést kössön”. A díjazás „önfelfaló hatósági árként” működik, ami valójában jogi és közgazdasági paradoxon.

– Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az alulfinanszírozott díjazás révén arra szorítja a háziorvosokat, hogy vagy saját erőforrásaik terhére vállalják át a praxis működtetési költségeinek egy részét, vagy hagyjanak fel az alapellátással – részletezi dr. Selmeczi Kamill. – Ez a betegek és a háziorvosok érdekeit is sérti, s az alapellátásban dolgozó orvosok számának folyamatos csökkenéséhez, továbbá a hozzáférés általános szűküléséhez vezet, s ezáltal sérti az Alaptörvényt.

A tárca álláspontja szerint a közelmúltban jelentős források kerültek az alapellátásba, ám a háziorvosok úgy látják, ezek a szerény juttatások nem adtak lehetőséget béremelésre. Az államtitkárság amúgy nem zárkózik el a tárgyalásoktól, ezek már két héten belül el is indulnak. A háziorvosok azonban így is szükségesnek érzik a „sztrájk készültség” fenntartását, hogy a folyamat ne húzódjon el, továbbá hogy az általuk remélt eredményt hozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!