Hírek

2012.04.06. 08:40

Receptkeringő: csak egyhavi gyógyszer váltható ki

Zalaegerszeg - Az otthoni házipatikákban tíz doboz gyógyszerből átlagosan kettőnek lejárt a szavatossági ideje. A felmérések szerint milliárdokat dobunk ki az ablakon, kiváltott, de be nem szedett gyógyszerek formájában.

Magyar Hajnalka

Ez volt a fő oka annak, hogy az egészségügyi tárca előírta, márciustól egy alkalommal csak egy hónapra elegendő gyógyszer váltható ki a patikákban. A krónikus betegeknek felírható ugyan három különböző receptre a három havi adag, de kiváltani csak megfelelő időpontban és sorrendben lehet a vényeket. (Indokolt esetben kivételt lehet tenni.)

- Nagyon kell majd figyelnünk, hogy milyen időpontok szerepelnek a recepten, hiszen nem mindegy, hogy mikor megyünk a patikában, és az sem, hogy melyik vénnyel - összegzi sokak véleményét Gothárdné Baumgartner Anikó.

- Ráadásul vannak 30 és 31 napos hónapok, ez is zavart okozhat a felirásnál - kapcsolódik betegtársa, Katalin.


S hogy miből adódhat a pazarlás, ami az új rend bevezetésére ösztönözte a tárcát? Alapvetően abból, hogy ha kiváltjuk a patikaszert, vele együtt a tetemes, néha 90 százalékos támogatást is magunkhoz vesszük. Ha azonban nem szedjük be a pirulákat, nem hasznosul a ránk fordított pénz, tehát az egészségbiztosító által gyógyszertámogatásra fordított havi több mint 20 milliárd forint egy része pocsékba megy... A szavatossági idő lejártán túl más oka is lehet, hogy parlagon maradnak a pirulák. Például a beteg nem bírja a készítményt, ám ez csak akkor derül ki, amikor már nála a sok tabletta. Vagy éppen az állapota változik úgy, hogy terápiát kell módosítani.

- A szándékot abszolút értjük, ahol csak lehet mi is takarékoskodunk a gyógyszerrel, de a jelenlegi szisztéma rengeteg a hibalehetőséget tartogat. Lelassítja a munkát, igen nagy odafigyelést igényel, a pácienseinknek sok kényelmetlensége származhat még belőle - borítékolja a változás következményeit dr. Gergye Ferenc háziorvos szakfőorvos. - Amíg csak egyetlen receptet írunk fel, semmi gond. Csakhogy a betegeink többsége öt meg tíz recepttel távozik, s ilyenkor már kész bűvészmutatvány kisakkozni a kiváltás optimális időpontját.

Miből is származik a bonyodalom? Egyfelől abból, hogy a gyógyszerek különféle kiszerelésekben (20 darab, 28 darab, 50 darab) léteznek, s természetesen a dózis is betegenként eltér. Többféle készítmény felírásánál gyakorlatilag lehetetlen úgy szinkronizálni a recepteket, hogy a gyógyszerek megközelítőleg egyszerre fogyjanak el. És akkor a kevéssé egzakt adagolású kenőcsökről, cseppekről, aerosolokról még nem is szóltunk.

Gergye doktor és asszisztense, Gál Istvánné, Kati illusztrációként előveszi az egyik beteg receptjeit, s kész pasziánsz bontakozik ki a szemünk előtt, amint megkísérlik kiválthatósági időrendbe csoportosítani a vényeket. Hosszas rakosgatás után kiderül, a hétféle készítményt ötféle időpontban veheti át a beteg.


- A jelenleginél tehát sokkal gyakrabban kénytelenek patikába járni az emberek, ami a városban élők számára még legfeljebb csak bosszantó, de egy távolabbi kis faluban már komoly nehézséget jelenthet - folytatja dr. Gergye Ferenc. - A másik gond, hogy ennyi receptnél már nagy a veszélye, hogy a beteg összekeveri őket, s ha véletlenül a májusra felírt recepttel sétál be április elején a gyógyszertárba, nem kaphatja meg a szert. Akkora logisztikai feladat lesz ez, ami sokaknak feladja a leckét. Hogy mi lenne a megoldás? Az elektronikus recept, ami megszüntetné a papír alapú vényt, s átlátható viszonyokat teremtene.

A konfliktusok ugyanis máris az orvosokon, patikusokon csattannak. A doktor úr, nem jól írta föl a gyógyszert , továbbá a csak nem fogok hetente patikába futkosni? típusú kifakadások még a finomabbak közül valók. Arról nem is beszélve, hányszor kell elmagyarázni mindezt, hányan jönnek vissza, mert félreértik, elkeverték a receptet, stb.

Az élet mindjárt megerősítéssel szolgál, ottjártunkkor egy beteg reklamál, hogy az előző nap közgyógyellátásra felíratott 14 féle gyógyszeréből kettőt nem kapott meg a patikában. Gergye doktor ellenőrzi a számítógépben a felírást, aszerint a receptet kiadták. Aztán fogja a telefont, felhívja a patikát, s érdeklődik, oda befutottak-e a vények. A gyógyszerész megállapítja, hogy nem. A beteg szintén nem tudja, hova tűntek. Patthelyzet. Az elveszett receptek pótlásával járó hosszadalmas adminisztráció értékes perceket vesz el a gyógyítástól...

A hasonló szituációk elkerülésére egyes háziorvosok nem is adják oda egyszerre az összes receptet, csak az éppen kiválthatókat. Így kisebb az esélye a keveredésnek, viszont a forgalom nő, hiszen a betegnek nemcsak a patikába, hanem a rendelőbe is gyakrabban kell betérnie.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a betegek eddig sem váltották ki mindig egyszerre a 2-3 havi gyógyszeradagot, mert nem győzték kifizetni. Ám a kiváltás nem volt pontos dátumhoz kötve, rugalmasabb volt a rendszer.

- Akadt olyan betegünk, aki arra kért bennünket, fogjuk itt a receptjeit, s figyeljük mi, hogy melyik mikor váltható ki, mert ő ezt már nem tudja követni... - villant fel egy beszédes epizódot Beledi Istvánné, a megyeszékhelyi Paracelsus patika vezetője. - Természetesen nem tudtuk vállalni, bár megértjük, hogy nehézséget okoz számára. Azzal a beteggel is nehéz vitatkoznunk, aki elmondja, hogy a fájós lábával nem tud havonta bebuszozni hozzánk vidékről egyetlen injekció kiváltásáért, amit aztán otthon ad be neki a háziorvosa. Most itt van, most adjuk oda az áprilisi adagot is, kifizeti, neki ez megjár. Sajnos nem tehetjük, el sem fogadja a számítógép. Persze dühös, és ránk haragszik...

A szándék és a cél amúgy szerinte is pártolandó, hiszen éppen a napokban vitt be valaki hozzájuk egy zsáknyi gyógyszert, ami egy elhunyt hozzátartozó után maradt. A spájzolás tehát létező jelenség.


Rengeteg változat létezik, más néven
Februártól a patikában kapott blokkon azt is feltüntetik, mekkora összeget spórolhat meg a beteg, ha az azonos hatóanyagú, de olcsóbb generikus készítményt választja. Aki él e lehetőséggel, s sokféle pirulát szed, havonta akár több ezer forinttal is kevesebbet hagyhat a kasszánál. A generikus készítményekből igen széles a kínálat, 10–30 változat is létezik más-más néven. Így az árcsökkentések miatt ad absurdum még az is megeshet, hogy egy beteg egy évben akár 12-szer is gyógyszert válthat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!