Hírek

2012.04.16. 13:19

Kezdődik a horgászszezon

A hét végi kedvezőtlen időjárás ellenére is beindulni látszik az élet a zalai horgászvizek mentén. A legtöbb helyen a telepítést is elvégezték már, míg az egyesületek tagjai munkaórák ezreit fordították a tavak környezetének rendbetételére.

Gyuricza Ferenc


Az egyik legszebb zalai horgászvízként ismert muraszemenyei kavicsbányatavakon a napokban lezajlott telepítés miatt éppen általános tilalom volt érvényben ottjártunkkor. A mintegy 250 fős DKB Horgászegyesület tagjai közül ellenére többen is a vízparton töltötték szabadidejüket. Egy kisebb csapat az egyik bungaló tetejét javíthatta, egy férfi a vízparthoz vezető lépcsőt igazította ki, s olyan személlyel is találkoztunk, aki virágokat, növényeket ültetett a horgászpecó szomszédságába.

- Gyakran kijárok, nemcsak a halak miatt, hanem azért is, mert vonzó a környezet - magyarázza a nagykanizsai Fülöp József. - Nyugdíjas vagyok, megtehetem, hogy itt töltsem a napomat, még akkor is, ha éppen nem horgászom. Az egyesületi tagok, barátok is hasonlóan gondolkodnak, itt mindig jó társaság jön össze, szívesen ütjük el együtt az időt. Hamarosan megérkezik a feleségem is, ő busszal jön utánam.

A muraszemenyei egyesület április 19-ig rendelt el tilalmat a bányatóra -  tudtuk meg  Jámbor Ferenc titkártól, aki azt is hozzátette, hogy 44 mázsa két- és háromnyaras ponttyal bővült az állomány. A legtöbb halat, 23 mázsát az úgynevezett tsz-bányatóba telepítették, a fennmaradó mennyiséget közel azonos arányban osztották el a Veronika-büfé melletti, valamint az alsószemenyei községrészből megközelíthető tavakba.

Míg Muraszemenyén a horgászat helyett a bungalók és pecók toldozgatásával foglalkoztak a horgászok, addig a szomszédos településeken bátran hódolhattak szenvedélyüknek a pecások. Nagy tömeggel ugyan sem Kerkaszentkirályon, sem a maróci tónál nem találkoztunk, de kihaltnak egyik tó környéke sem tűnt.

- Az időjárás jelen pillanatban nem kedvez a horgászatnak, a halak nehezen indulnak be. Ez azonban nem helyi sajátosság, éppen a minap hallottam, hogy az Alföldön is hasonló gonddal küszködnek - magyarázza Szép Ferenc a 11 és fél hektáros Maróci-tó gazdájának, az öt település összefogásával létrejött Társult Önkormányzatok Horgászegyesületének elnöke. - Azt viszont örömmel mondhatom, hogy a zsilip megjavításával a vízgyűjtő területről érkező csapadékot sikerült megfognunk, a tó ennek következtében nagyon szépen feltelt. Május elsejére hirdetjük meg a horgászversenyünket, remélhetőleg optimális körülmények között tudjuk azt megrendezni, csakúgy, mint a júniusi megyei versenyt, aminek ugyancsak mi leszünk majd a házigazdái.

Szép Ferenc azt is hozzátette: a bázakerettyei általános iskola diákjaira alapozva horgásztanfolyamot is indítanának, hiszen az utánpótlás-nevelést is fontos feladatuknak tartják. Jelenleg a mintegy 120 felnőtt mellett több mint tíz gyermek tagja is van az egyesületnek, ezt a számot szeretnék felbővíteni.

Lentiben, a Sárberki szabadidőközpontban vasárnap rendezték a szezonnyitó horgászversenyt, a festői környezetben megbúvó tavakon már korábban is megjelentek a pecások. A tógazda Kovács László elmondása szerint a vendégeik közül többeknek sikerült 8-10 kilós pontyokat kivenniük a vízből. A gellénházai Bakos László nejével érkezett pénteken a határ menti városba, s három napot tölt el a szabadidőközpontban. Mint mondja: öt-hat éve fedezte fel magának a tórendszert, azóta visszatérő vendég, ha horgászni indul, az esetek mintegy kilencven százalékában Lenti felé veszi útját.

- Szép a környezet, nyugodt a légkör, s bőven akadnak halak is a tavakban - sorolta az érveket a választott helyszín mellett. - Ha több napra, s társasággal érkezem, akkor általában a nagy tavon horgászom, ha rövidebb időre jövök, akkor többnyire a rekord-tavat választom, abban ugyanis több a kapitális méretű hal. Azon a vízen sikerült már 15 kiló negyven dekás pontyot is fognom.

A zalai horgásztavakat egyre több külföldi fedezi fel magának, így a horgászturizmus is kezd jövedelmező üzletággá válni. A vendégek többsége Ausztriából és Szlovéniából érkezik, de a megye déli részén megbúvó vizeket előszeretettel látogatják a horvátok is. Tomaz Gal több helyütt megfordult már Zalában, mint mondja, Magyarországon nyugodtabbak a körülmények, ezért kedveli az itteni tavakat. Horvat Daniel szintén gyakori vendég hazánkban, ő azért szereti a zalai horgászvizeket, mert változatosabb a kínálat, nálunk könnyebben talál olyan tavat, ahol amurra, csukára vagy éppen mehet.

 

Nemcsak hobbi, életforma is
A pecások többsége azt vallja, a horgászat nem csupán hobbi, hanem életforma is. Szenvedélyükhöz a természet szeretete, a kikapcsolódás, a pihenés iránti vágy ugyanúgy hozzátartozik, mint a halvadászat ösztöne. Ezt a legtöbb helyen bizonyították is azzal, hogy az általuk fogott halakat egy gyors mérlegelés és fotózás után visszaeresztették a vízbe. Ma már a legtöbb zalai tó környéke arról árulkodik, hogy a horgásztársadalom tagjai igényesek a környezetükre. Munkaórák ezreit fordították arra, hogy az elhagyott kavicsbányából, az elburjánzott növényzet által körbeölelt holtágakból aktív pihenésre alkalmas, szemet gyönyörködtető környezetet alakítsanak ki. E tekintetben példát mutathatnának a társadalom egésze számára. Mert a környezetünkben - valljuk be őszintén - lenne még bőven teendő. A lakott helyek közterei és parkjai szeméttel teliek, a települések szomszédságában található erdeinket még mindig vadszeméttelepek csúfítják el, az utak mentén pet-palackok, sörösdobozok személyezik. Közeleg a Föld napja, talán ez egy jó apropó arra, hogy a horgászokhoz hasonlóan rendbe tegyük környezetünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!