Hírek

2012.04.13. 08:02

Jubileumra készülnek Zalabaksán

Zalabaksa – A római katolikus templom szentelésének huszadik évfordulójának megünneplésére, hagyományőrző programok megrendezésére készülnek a zalai községben. A rendezvények egy részének megszervezését a civil szervezetek vállalják.

Gyuricza Ferenc

Mindezt Horváth Ottó polgármester mondta el lapunknak, s emlékeztetett rá, a település közelmúltjának fontos eseményére, a jórészt széles körű társadalmi összefogással felépített templom szentelésére 1992. augusztus 25-én került sor.

– Méltó módon szeretnénk erről az eseményről megemlékezni, ezért már megkezdtük az egyeztetést Páli Zoltán csesztregi plébánossal, az egyházközség tagjaival, a helyi civil szervezetek képviselőivel – mondta Zalabaksa polgármestere. – Az eseményt szeretnénk legalább annyira emlékezetessé tenni a falu lakói számára, mint amennyire a szentelés volt. Az évfordulóra az építés során készült fotókból rendezünk kiállítást, illetve szeretnénk meghívni azon papokat, akik az elmúlt két évtizedben megfordultak a templomban.


A községben idén is megtartják a Szent András túrát, amellyel a török időkben elpusztult környező településekre emlékeznek. A cupi községrészben pedig a madarak ünnepét tartják meg. Ez utóbbi két programot a Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület koordinálja, mely bekapcsolódik a templom szentelésének jubileumi megemlékezésébe.

– Komoly néprajzi gyűjteményünk van, ezekből tervezünk nagyobb szabású kiállítást, ugyanakkor annak a lehetőségét is fenntartjuk, hogy az évforduló környékén bemutató jelleggel újra megrendezzük a rozscséplő versenyt – tette hozzá Berkes József, a civil szervezet vezetője.

Beruházásokkal is számolnak a községben, már megkezdődött az a parkosítási program, amely ugyancsak a templomi ünnep méltóságát hivatott emelni. A község két temetőjében szintén várhatóak munkálatok, a cupi temetőben a ravatalozót újítják fel saját erőből, a másik temetőben pedig a sövény pótlására kerül sor, illetve az egyik fúrt kút még hiányzó felépítményét készítik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!