Hírek

2012.03.08. 16:15

Lebuktak az áfa-csalók

Magas összegű adóeltitkolás és körbeszámlázás miatt folytat vizsgálatot a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága egy a régiónkban tevékenykedő gazdasági csoport ügyeiben.

zaol.hu

Mint lapunkat az adóhatóság tájékoztatta, termékbemutató cégek sajátos együttműködéséről volt szó, amelyek feltehetőleg egymás hasznára csaltak, csoportosan. Egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékbemutatókon értékesített lámpát, indukciós főzőlapot, mágneses takarókat, matracokat az a Győr-Moson-Sopron megyei cég, amelynél egy bejelentésre megkezdték az átfogó adóellenőrzést.

Mint kiderült, tavaly több száz bizonylatot nem könyveltek le, alkalmanként 200-300 ezer forint bevételt rögzítettek, a kiadási oldalon viszont milliós nagyságrendű beszerzések szerepeltek. A cég amúgy adóbevallást sem nyújtott be.

A revizoroknak feltűnt, hogy a beszerzésekről és az értékesítésekről ugyanarról a számlázó programról készültek a számlák, és a telephelyen még hat vállalkozás folytatta csoportosan ugyanezt a tevékenységet. A hét társaság minden számláját egy központi szerverről állították ki, olyan vállalkozásoknak, amelyek nem nyújtottak be áfabevallást. Az akció hatására közülük hárman gyorsan befizettek 200 millió forint adótartozást, de lefoglaltak náluk 400 millió forint árut, és az eljárás megy tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!